До новин

«Роснефть» продає свою мережу АЗС в Україні, - джерело

12 січня, 2016
Збитки
«Роснефть» продає свою мережу АЗС в Україні, - джерело

Російська компанія «Роснефть» вирішила продати свою мережу автозаправних станцій в Україні швейцарській Glusco Energy S. A.

Про це повідомило джерело в Антимонопольному комітеті України, до якого швейцарська компанія подала відповідну заявку, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на OilNews.

«Заявка подана 4 січня, покупець Glusco Energy S. A., Швейцарія», - повідомив представник АМКУ на умовах конфіденційності, не повідомивши інших деталей.

За даними видання, Glusco Energy S. A. входить у групу компаній Proton Energy Group S. A. (Швейцарія) – відомого трейдера на ринку нафти і нафтопродуктів. В Україні діяльність компанії базується на постачанні дизельного палива через морські порти. За попередніми даними, у 2015 році Proton Energy поставила в Україну близько 500 тис. т дизпалива. Глобальний товарооборот Proton Energy становить близько 3,5 млн т на рік.

Отримати коментар у Glusco Energy і Proton Energy поки не вдалося.

Мережа АЗС «Роснефти» в Україні належить ТОВ «Восток» і нараховує 141 об'єкт у 12 областях України, що працює під торговими марками Formula, ТНК, «Золотий гепард», «Смайл». Ознаки продажу бізнесу «Роснефтью» з'явилися ще восени, коли компанія почала масово скорочувати працівників, а персонал, який залишився, частинами відправляли у відпустку за свій рахунок.

У свою чергу першопричиною продажу українського бізнесу можна вважати різке погіршення виробничо-фінансових показників, що почалося після Революції гідності. У результаті громадського бойкоту і загального зниження споживання нафтопродуктів в Україні роздрібні продажі мережі «Роснефти» в 2015 році впали до 73,4 тис. т порівняно з 280 тис. т, реалізованими у 2013 році.

Бізнес «Роснефти» в Україні включає в себе оператора оптових поставок нафтопродуктів компанії «ТНК-Індастріз Україна» і нафтопереробний завод ЛІНІК (Лисичанськ, Луганська обл.), який був зупинений на початку 2012 року.

За даними Держкомстату, станом на грудень 2015 року в Україні налічувалося 6620 АЗС.

Як повідомлялося, наприкінці 2015 року стало відомо, що президент РФ Путін погодився передати під контроль Рамзана Кадирова нафтовидобуток у Чеченській республіці; досі компанію «Чеченнефтехимпром» контролював федеральний уряд, а за фактом — «Роснефть».

Коментарі
Додати коментар