До новин

Кабмін запропонував Раді ввести наказну форму господарського процесу

18 березня, 2015
Законодавство
Кабмін запропонував Раді ввести наказну форму господарського процесу

Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2382, яким передбачено впровадження наказної форми господарського процесу, оптимізація процесу примусового виконання рішень, а також системний захист прав кредиторів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на офіційний портал Верховної Ради.

Уряд пропонує низку нововведень, які, на думку Кабміну, позитивно позначаться на веденні бізнесу в Україні.

"Проектом закону передбачається запровадити низку новел, які сприятимуть покращенню позицій України у рейтингу Doing Business", - йдеться у пояснювальній записці.

У законопроекті прописане зобов'язання арбітражного керуючого здійснювати розкриття інформації про боржника на спеціалізованому веб-сайті. Також передбачено розширення прав кредиторів в процесі провадження справи щодо неплатоспроможності: пропонується в процедурі розпорядження майном надати кредиторам право попереднього погодження значних правочинів щодо майна боржника, вчинення яких погоджене розпорядником майна.

У пояснювальній записці до проекту закону сказано, що документом передбачається у процедурі банкрутства надати право неплатоспроможному боржнику отримувати позики та кредити для фінансування своїх поточних витрат, а в процедурі санації − позики і кредити для фінансування поточних витрат та/або оздоровлення свого фінансово-господарського становища.

Кабмін також пропонує удосконалити процедуру реалізації майна боржників у справах про банкрутства, скоротити тривалість процедур банкрутства, планів санації, мирових угод та переліків ліквідаційних мас, а також змін і доповнень до них у провадженнях у справах про банкрутство державних підприємств або підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50%.

Задля оптимізації процесу примусового виконання рішень органами державної виконавчої служби пропонується запровадити можливість надсилання копій постанов державного виконавця адресатам кур’єрською доставкою.

У разі прийняття законопроекту, держорганам, фінустановам та посадовцям документи виконавчого провадження можна буде надсилати у формі електронних документів.

Кабмін прагне спростити процедуру реєстрації обтяження майна боржника шляхом надання державним виконавцям повноважень державного реєстратора щодо реєстрації обтяжень речових прав.

Крім того, проектом закону пропонується запровадити наказну форму господарського процесу.

"Наказна форма господарського процесу відповідає міжнародним принципам здійснення справедливого та ефективного правосуддя і забезпечення прав людини", - зазначають автори документу.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Мінюст працює над законопроектом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань банкрутства".

Джерело фото: telegraf.com.ua

Коментарі
Додати коментар