До новин

Через банкрутства банків мобільний оператор втратив понад 2 млрд грн

14 січня, 2016
Збитки
Через банкрутства банків мобільний оператор втратив понад 2 млрд грн

Масові банкрутства вітчизняних фінустанов завдали збитків мобільному оператору МТС на більше ніж 2 млрд гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Платинум Банк відмовився вчасно повертати депозити телеком-компанії на загальну суму в 250 млн гривень. МТС подала на банк до суду і виграла в першій інстанції.

Мобільний оператор розмістив кошти на депозиті Платінум Банку в кінці 2014 року.

Три укладених з фінансовою установою договори припускали процентну ставку в 21,5, 22 і 23% річних. По двох з трьох договорів спочатку гроші мали бути повернуті ще до 3G-конкурсу, який відбувся в кінці лютого 2015 року.

Але згодом умови були переглянуті і всі виплати перенесені на осінь минулого року. Коли восени мобільний оператор захотів нарешті повернути заощадження, банк йому з незрозумілих причин відмовив.

Платинум Банк став третім банком, в якому зависли гроші МТС Україна протягом трохи більше року.

У березні 2015 після оголошення фінансових результатів групи МТС стало відомо, що чистий прибуток групи за четвертий квартал обвалився на 92%, до 1,6 млрд руб, через втрати в курсовій різниці, а також необхідність резервування 5,1 млрд руб (1,449 млрд грн) у зв'язку з визнанням українського банку «Дельта» неплатоспроможним.

За підсумками першого кварталу 2015 у фінансовій звітності МТС Україна зазначалося, що резерв довелося нарахувати ще на суму 648 млн грн. При цьому в звіті вказувалося, що гроші зависли вже в трьох банках - Дельта, Київська Русь і Платинум Банк. Перші два, як відомо, вже збанкрутували.

За прорахунки в казначейській політиці екс-гендиректору МТС Україна Івану Золочевському довелося поплатитися посадою.

Основний конкурент МТС - Київстар, - навпаки, збільшив маржу операційного прибутку, розраховану на схожому фінансовому показнику (EBIDTA), до 51% в III кварталі +2015-го. Роком раніше вона становила 45,5%.

Президент Київстару Петро Чернишов запевняє, що оператор втратив у проблемних банках менше 1% від тієї суми, яка зависла на рахунках у конкурента.

«Ми втратили 18 млн грн в одному банку, що лопнув - вже більше року тому», - розповідає він.

Проте назви його він не розкриває. Як помічає один з колишніх співробітників Київстару, казначейська політика оператора завжди була жорсткою.

«У Київстарі негайно викреслювали зі списку партнерів всі потенційно ризикові банки. Компанія ніколи не гналася за високими відсотком...» - розповідає він.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Платинум Банк має сплатити МТС 250 млн грн боргу.

Джерело: ЛігаБізнесІнформ

Коментарі
Додати коментар