До новин

Ділові очікування підприємств сягнули максимуму за півтора року, - НБУ

19 січня, 2016
Санація
Ділові очікування підприємств сягнули максимуму за півтора року, - НБУ

Український бізнес очікує на подальше уповільнення інфляції у 2016 році, про це свідчать результати чергового опитування керівників підприємств, яке Національний банк України провів у IV кварталі 2015 року.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НБУ.

«Підприємства  покращують інфляційні очікування третій квартал поспіль. Вони в середньому очікують зростання споживчих цін на 22,5% протягом наступних 12 місяців. За результатами третього кварталу 2015 року вони прогнозували споживчу інфляцію у розмірі 25,5%. Очікуване зростання цін підприємства пов’язують з обмінним курсом гривні та підвищенням витрат на виробництво. Водночас найменший вплив на зростання цін мають пропозиція грошей в економіці, динаміка цін на світових ринках та соціальні видатки бюджету», - сказали у прес-службі.

В Нацбанку визнають, що здешевлення гривні прогнозують 86,6% респондентів.

«Також підприємства очікують на пожвавлення ділової активності у 2016 році. Другий квартал поспіль індекс ділових очікувань перевищує значення 100%, якого не спостерігалося з ІІ кварталу 2014 року. У IV кварталі 2015 року цей показник досягнув 104,0% - максимуму за півтора року. Зокрема, порівняно з попереднім кварталом він зріс на 3,8 п. п. Найбільш оптимістично налаштовані сільськогосподарські, енерго- і водопостачальні, а також торговельні підприємства. Найнижчі очікування в підприємств добувної промисловості та транспорту. Така тенденція є наслідком покращення очікувань бізнесу щодо перспектив власного розвитку. А саме – щодо зростання обсягів реалізації продукції та інвестицій а також покращення фінансово-економічного стану підприємств. Підприємства очікують на уповільнення темпів спаду обсягів виробництва товарів та послуг в Україні», - впевненні в НБУ.

З огляду на очікуване поступове відновлення виробництва підприємства прогнозують зростання своїх потреб у позикових коштах найближчим часом. Серед тих, хто планує брати банківські кредити для фінансування своєї діяльності (35,0% опитаних), переважна більшість надає перевагу кредитам у національній валюті (86,2% респондентів).

Третій квартал поспіль зростала частка підприємств, які відзначили, що немає проблем із проведенням операцій із коштами, розміщеними на банківських рахунках. На кінець минулого року це засвідчили 91,3% опитаних.

В прес-службі уточнили, що у опитуванні взяли участь 859 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Коментарі
Додати коментар