До новин

До банкрутства Росії залишилось півтора року, - Die Welt

27 січня, 2016
Борги
До банкрутства Росії залишилось півтора року, - Die Welt

Відсутність на Всесвітньому економічному форумі голови ЦБ Росії Ельвіри Набіулліної лише зміцнила переконання світових політичних і економічних лідерів у тому, що у Росії лишилося зовсім мало часу до банкрутства.

Про це на сторінках Die Welt пише оглядач Хольшер Цшепіц, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Він цитує слова голови інвестиційного фонду Hermitage Capital Білла Браудера, який вважає, що крах російської економіки станеться через 18 місяців, якщо Кремль не помириться із Заходом і не доб'ється скасування санкцій.

Бізнесмен звертає увагу на те, що через обвал світових цін на нафту, яка роками лишалася головним експортним товаром Росії, в державний бюджет не надходять необхідні суми, а в цей час Москва проїдає валютні резерви. При цьому, для того, щоб утриматися на плаву російській економіці потрібно, щоб барель нафти коштував щонайменше 70 доларів.

В цей же час, Браудер звертає увагу на російські борги, які РФ не взмозі погасити.

«Борги російської держави і бізнесу становлять разом 600 млрд доларів у жорсткій валюті, а резерви при цьому становлять всього 200 млрд», - каже інвестор.

При цьому він не вірить офіційно заявленим у Москві цифрам, які свідчать про те, що валютні резерви РФ нібито становлять 368 мільярдів доларів. За словами Браудера, ця сума завищена на 150 мільярдів.

«В неї, наприклад, включений борг України у розмірі трьох мільярдів доларів, які вона не хоче повертати. І тому, якщо найближчим часом російський президент не доб'ється дипломатичного примирення із Заходом, путінське шоу закінчиться найпізніше в кінці 2017 року», - пояснив фінансист.

Німецький оглядач нагадує, що прогнози Браудера можуть бути перебільшеними, оскільки з 2000 року він став запеклим критиком Кремля, після того, як його і його компанію вигнали з країни.

Однак, він не єдиний експерт, який прогнозує крах російської економіки. Інші фахівці звертають увагу на стрімке падіння рівня життя росіян, відколи триває російська війна проти України. А це підриває неоголошену соціальну угоду, яка дозволяла Путіну всі ці роки бути при владі, забезпечуючи добробут росіянам в обмін на їхню політичну пасивність.

«Через зростання тиску всередині країни Путіну доводиться йти на ризиковані маневри», - сказав експерт і інвестор Джордж Сорос, пояснюючи військові авантюри російського президента.

На його думку, Кремль хоче «виторгувати» у Заходу зняття санкцій у обмін на виведення військ з Сирії. Російські бомби часто падають на мирних мешканців, що змушує багатьох тікати з країни в ЄС, який і так страждає від напливу біженців. «Путін хоче побачити розпад ЄС, тому він і посилює міграційну кризу», - переконаний Сорос.

Такої ж думки дотримується і Браудер, який вважає, що Путін хоче змусити Захід скасувати санкції, щоб знову отримати доступ до світових кредитних ринків, який гостро необхідних для російської економіки. Однак, німецький оглядач звертає увагу і на інші «сигнали».

Зокрема, видання Financial Times писало про те, що Кремль нібито просив Башара Асада піти у відставку. А в Давосі Держсекретар Джон Керрі заговорив про виконання Росією Мінських угод впродовж найближчих місяців, після чого можна буде зняти санкції. Можливо, це знак того, що у Путіна «здають нерви».

Тим часом, у п'ятницю в Давосі екс-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін спрогнозував падіння військової потужності Росії. Тому що економічна криза в РФ ще не досягла свого піку і країну чекає ще більше ослаблення.

А економіст Сергій Гурієв писав на сторінках Financial Times, що рубль буде і далі обвалюватися без реформ в Росії.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, через санкції минулого року збитки РФ склали €25 млрд.

Коментарі
Додати коментар