До новин

Комітет з питань правової політики та правосуддя рекомендує схвалити зміни до закону «Про третейські суди»

28 січня, 2016
Законодавство
Комітет з питань правової політики та правосуддя рекомендує схвалити зміни до закону «Про третейські суди»

Приведення у відповідність до міжнародних стандартів норм чинного закону «Про третейські суди» сприятиме розвитку альтернативних досудових способів вирішення спорів.

Про це сказав один із співавторів відповідного законопроекту, заступник голови Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Профільний комітет погодив відповідний законопроект №3660.

 «В чинній редакції закону запропоновані до зміни норми, по суті, блокують розвиток системи третейського судочинства, що ми і пропонуємо змінити, привівши його у відповідність до національного та міжнародного законодавства. Крім того, запропоновані зміни зроблять неможливою маніпуляції нечітко визначеними нормами Закону при оскарженні рішень третейських суддів», – сказав він.

Зокрема, за словами Алєксєєва, пропонується чітко визначити, що з підвідомчості третейських судів виключені тільки ті справи, які прямо названі Законом. Це необхідно зробити, оскільки на даний час у судовій практиці існують тлумачення, що з підвідомчості третейського суду виключені не тільки справи, наведені у законі, а й, наприклад, справи за позовом банків та кредитних спілок до позичальників за споживчими кредитами та справи про стягнення заборгованості у іноземній валюті. Також пропонується чітко розрізнити терміни «обрання» та «призначення» третейського судді.

«Ми маємо зробити діяльність третейських судів прозорою та зрозумілою усім сторонам. Це дозволить розширити можливості для альтернативного досудового врегулювання спорів, що в свою чергу зменшить тривалість провадження у справах, а також мінімізує судові витрати», – сказав він.

Коментарі
Додати коментар