До новин

«Креатив» не хоче повертати $20 млн кредиту «Ощадбанку»

05 лютого, 2016
Борги
 «Креатив» не хоче повертати $20 млн кредиту «Ощадбанку»

Агрохолдинг «Креатив» просить суд визнати недійсним кредитний договір на 20 млн доларів, який попередні власники уклали з державним «Ощадбанком».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Forbes.ua.

Агрокомпанія «Креатив» подала позов до «Ощадбанку», в якому аргументує свою вимогу визнати недійсним один із кількох кредитних договорів, підписаних з «Ощадбанком» попереднім менеджментом компанії.

Позов було подано 21 січня 2016 року.

Юристи холдингу стверджують, що після зміни власника «Креативу» був проведений аудит, який відкрив факти систематичної фальсифікації фінансової звітності компанії і недостачі майже 1 млрд гривень як «наслідок операцій по незаконному виведенню активів.

«Вважаємо, що представники «Ощадбанку» сприяли попередньому керівництву компанії «Креатив» в отриманні кредитних коштів і подальшого їх виведення з компанії для присвоєння. Компанія не мала можливості нормально обслуговувати і погашати кредити, а отримані кошти були виведені за межі України, і не використовувалися в господарській діяльності», - сказано в мотиваційній частині позову.

Аудитор «Креативу» компанія Kreston GCG встановила наступну схему створення штучної ліквідності компанії-позичальника.

У грудні 2013 року «Ощадбанк» видав пов'язаній з «Креативом» компанії «Альфа-Люкс» кредит в розмірі 600 млн гривень, які були спрямовані на рахунки «Креативу» в якості безвідсоткової фінансової допомоги.

Потім «Креатив» розмістив отримані від «дочки» гроші на депозитних рахунках в «Ощадбанку». А вже 3 січня банк повернув «Креативу» депозити, які були перенаправлені «Альфа-Люкс», і повернулися від неї на рахунку банку в якості погашення раніше виданого кредиту.

Аудитори роблять висновок, що така операція була необхідна для фіктивного поліпшення фінансових показників «Креативу» на 1 січня 2014 року, що дало можливість держбанку видати кредит компанії в розмірі 20 млн доларів.

«Ці дії демонструють пряму зацікавленість посадових осіб «Ощадбанку» у видачі кредиту компанії «Креатив», навіть не дивлячись на поганий фінансовий стан компанії», - сказано в позові.

Також юристи «Креативу» обурені тим фактом, що нинішній менеджмент «Ощадбанку» (правління банку очолює Андрій Пишний) не зажадав від «Креативу» повернути кредит за терміном закінчення договору в січні 2015 року, а надав компанії відстрочку до вересня. Тоді ж, коли у «Креативу» змінилися власники, - почав претензійно-позовну роботу.

За сукупністю цих фактів «Креатив» просить суд визнати недійсним кредитний договір між компанією і «Ощадбанком».

«Всього «Креатив» винен Ощадбанку близько 300 млн доларів, оформлених чотирма кредитними договорами. Якщо будуть знайдені підстави, будуть оскаржуватися і інші угоди», - пояснює юрист «Креативу» Денис Свистунов.

«Креатив» на підставі аналогічних обставин готує подачу позову і проти державного Укрексімбанку.

Загальна заборгованість «Креативу» перед держбанками оцінюється в 495 млн доларів, з яких 300 млн доларів припадають на Ощадбанк, близько 100 млн доларів  - на Укрексімбанк, і ще 95 млн доларів - на Укргазбанк.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, за позовом ВТБ Банку заарештовано 380 млн грн агрохолдингу «Креатив».

Коментарі
Додати коментар