До новин

Мінфін повідомив, як убезпечить бюджетні кошти в держбанках

09 лютого, 2016
Санація
Мінфін повідомив, як убезпечить бюджетні кошти в держбанках

Під час круглого столу Незалежної асоціації банкірів України на тему «Роль та місце державних банків в банківській системі України» експерти окреслили, якою повинна бути майбутня стратегія розвитку державних банків.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Зокрема, заступник Міністра фінансів Артем Шевальов говорив про причини надзвичайної важливості розробки стратегії розвитку державних банків, яку наразі завершує робоча група при Міністерстві фінансів, а також про причини перегляду критеріїв для надання банківським установам статусу уповноважених.

Через погіршення ситуації в банківській системі та виведення значної кількості банківських установ з ринку, за останні два роки держава втратила у неплатоспроможних банках значні кошти. Внаслідок цього постраждали багато громадян, які користувались послугами банків, у тому числі пенсіонери, вдови бійців АТО, вчителі та лікарі, які отримували виплати з Ддержавного бюджету через уповноважені банки.

«Саме тому Міністерство фінансів виступило з ініціативою перегляду критеріїв щодо відбору банків, через які можуть здійснюватися виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги. Ми хочемо убезпечити державні кошти - тобто кошти платників податків», - зазначив з даного приводу Артем Шевальов.

Водночас за результатами обговорення заступник міністра виступив з ініціативою перегляду одного з критеріїв для надбання банком статусу уповноваженого - щодо кількості емітованих банком електронних платіжних засобів (платіжних карток) державної багатоемітентної платіжної системи НСМЕП. Наразі цей критерій становить не менш як 10% загальної кількості емітованих банком електронних платіжних засобів (платіжних карток). Даний критерій мав набрати чинності через рік. За словами Артема Шевальова, даний критерій було запроваджено за пропозицією Національного банку, але з огляду на те, що пізніше НБУ переглянув свою вимогу до обов’язковості цього критерію, Міністерство фінансів також готове відмовитися від нього.

«Нові критерії відповідності для уповноважених банків покликані убезпечити гроші платників податків, які перераховуються найбільш незахищеному населенню у вигляді соціальних виплат. При цьому для нас важливо створити справедливі та сприятливі умови для розвитку банківської системи», - зазначив з цього приводу Артем Шевальов.

Коментарі
Додати коментар