До новин

ГПУ підозрює посадовців Укргазбанку в причетності до махінацій Брокбізнесбанку

15 березня, 2016
Резонансні справи
ГПУ підозрює посадовців Укргазбанку в причетності до махінацій Брокбізнесбанку

Відповідно до матеріалів Печерського райсуду м. Києва від 29 лютого 2016 року, слідчі Генпрокуратури здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння та розтрати службовими особами Брокбізнесбанку та Реал Банку упродовж 2013 - 2014 років держкоштів та коштів банківських установ в особливо великих розмірах, а також їх легалізації.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

Згідно з документом, досудове слідство встановило, що в лютому 2014 року службові та посадові особи Брокбізнесбанку вирішили заволодіти держкоштами в особливо великих розмірах. Йдеться про кошти Укргазбанку, 92,9% статутного капіталу якого належить державі в особі Міністерства фінансів.

Як зазначається, планом вчинення злочину передбачалося укладення ряду удаваних угод купівлі-продажу цінних паперів - облігацій «Державної іпотечної установи» на загальну суму 499,84 млн грн., які б забезпечили їх рух від «Державної іпотечної установи», через «Брокбізнесбанк», який не мав реальних коштів для оплати таких облігацій, до «Укргазбанку», з метою створення видимості законних підстав для перерахунку за такими договорами грошових коштів від «Укргазбанку» до «Брокбізнесбанку».

Нижче – цитата з ухвали суду.

«Реальний перерахунок грошових коштів за такими договорами мав здійснювати лише АБ «Укргазбанк» наступним чином: спочатку перерахувавши засобами Системи електронних платежів Національного банку України грошові кошти на загальну суму 499 842 647,79 грн. за договорами купівлі-продажу облігацій «Державної іпотечної установи» на рахунок АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК», який на той момент не володів вказаними облігаціями та мав зобов`язання перед АБ «Укргазбанк» у розмірі 200 млн. грн., а потім незаконно, при перевищенні ліміту залишку коштів на власному кореспондентському рахунку в АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК», зарахувати власні кошти на загальну суму 502 311 170,64 грн. на рахунок «Державної іпотечної установи», відкритий в АБ «Укргазбанк».

Внаслідок вказаних злочинних дій службових осіб АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК», АБ «Укргазбанк» фактично двічі розраховувався за придбані облігації «Державної іпотечної установи».

В результаті реалізації зазначеної злочинної схеми відбулось заволодіння коштами АБ «Укргазбанк» у сумі 499 842 647,79 грн., які у подальшому використані її учасниками на власний розсуд, що в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є особливо великим розміром.

Під час укладення та виконання договорів купівлі-продажу цінних паперів задіяно низку працівників АБ «Укргазбанк», АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» та «Державної іпотечної установи», - констатується в ухвалі суду.

Як зазначається в судових матеріалах, на думку слідства, до відповідних операцій міг бути причетний, зокрема, тодішній заступник глави правління Укргазбанку, директор казначейства, директор департаменту ризик-менеджменту, начальник казначейства ДІУ тощо.

Нагадаэмо, печерський суд Києва заарештував 80% акцій «Брокбізнесбанку» в рамках розслідування махінацій бізнесмена Сергія Курченко. Це випливає з дев`яти ухвал Печерського суду Києва від 4 січня.

Згідно з судовими документами, клопотання про накладення арешту було подано до суду Генпрокуратурою.

Як зазначається в судових матеріалах, досудовим розслідуванням встановлено, що С. Курченко підозрюється у заволодінні протягом 2009-2013 років за попередньою змовою з невстановленими особами майном, яке належить державним підприємствам, що входять в систему Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, зокрема ПАТ «НАК «Нафтогаз України», шляхом зловживання службовими особами службовим становищем, вчинення службового підроблення документів та здійснення протиправних господарських операцій купівлі-продажу скрапленого газу, внаслідок чого інтересам держави заподіяні збитки в особливо великих розмірах на загальну суму понад 1 млрд. грн.

Як зауважувалося, посадовці держпідприємств забезпечили постачання завищеного обсягу скрапленого газу, який належить державним підприємствам ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укргазвидобування», що входять в систему Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, для продажу на спеціальних аукціонах, які проводилися Українською аграрною біржею та Товарною біржею «Перша незалежна біржа» нібито для потреб населення по пільгових цінах.

У свою чергу С. Курченко, використовуючи підконтрольні йому суб`єкти господарської діяльності, у тому числі ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009», ТОВ «Луганськпропангаз», ТОВ «Харків-СПБТ», ТОВ «ГазУкраїна-2009», ТОВ «ГазУкраїна-2020», ТОВ «Запорожгаз-2000», ТОВ «Черкаси-Газснаб» та інші, забезпечив викуп вказаного скрапленого газу на спеціальних аукціонах по пільгових цінах та його подальший продаж підприємствам недержавної форми власності по ринкових цінах для реалізації через мережі автозаправних станцій, а також здійснити розподіл незаконно отриманого прибутку між членами організованої групи та легалізувати (відмити) незаконно отримані грошові кошти через підконтрольні банківські установи - ПАТ «Брокбізнесбанк» та ПАТ «Реал Банк».

Як констатувалося, внаслідок цього С. Курченко незаконно привласнив за попередньою змовою з невстановленими особами майно державних підприємств, що входять в систему Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, зокрема ПАТ «НАК «Нафтогаз України» та інших, шляхом підроблення документів та здійснення протиправних господарських операцій купівлі-продажу скрапленого газу, інтересам держави заподіяні збитки в особливо великих розмірах на загальну суму понад 1 млрд. гривень.

Крім того, як зауважувалося, в ході розслідування встановлено, що у серпні 2013 року С. Курченко, для забезпечення незаконної діяльності злочинної організації придбав 80,0273% акцій у статутному капіталі АТ «Брокбізнесбанк», загальною номінальною вартістю 2 млрд грн.

Представники ГПУ просили про арешт акцій, що належить компаніям «Анкона-торг» (номінальна вартість - 252 млн гривень), «Хіга» (252 млн гривень), «Айнам» (252 млн гривень), «Алконост» (252 млн гривень) , «Амінамі» (252 млн гривень), «Ультрастарінвест» (252 млн гривень), «Муйне» (252 млн гривень), «Амадина» (252 млн гривень), «Східно- європейська паливно-енергетична компанія» (4 млн гривень).

Слідчий зазначав, що вчинене С. Курченко діяння, передбачає додаткову міру покарання у вигляді конфіскації майна, а тому, з метою забезпечення виконання можливого вироку в частині конфіскації майна та на підставі ч.ч. 1-3, 6 ст. 170 КПК України, вважає за необхідне накласти арешт на майно підозрюваного на акції іменні прості, емітовані АТ «Брокбізнесбанк».

Коментарі
Додати коментар