До новин

Зі збанкрутілого Південкомбанку вивели 47 млн за допомогою Шуфрича - ЗМІ

28 березня, 2016
Резонансні справи
Зі збанкрутілого Південкомбанку вивели 47 млн за допомогою Шуфрича - ЗМІ

За допомогою земельної ділянки під Києвом, що належить родині Нестора Шуфрича, донецька фірма «Алітек» отримала додаткових 47 мільйонів гривень кредиту у Південкомбанку, які назад так і не повернула.

Про це йдеться в сюжеті програми «Схеми», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Як наголошується у розслідуванні журналістів, 17 липня 2012 року маловідома донецька фірма «Алітек» взяла кредит у Південкомбанку у розмірі 70 мільйонів гривень під 17% річних терміном на один рік.

Трохи згодом «Алітек» взяв в банку ще 47 мільйонів гривень. Під ці додаткові кошти Нестор Шуфрич заклав свою ділянку площею 8 гектарів у місті Козин, виступив поручителем. У разі неповернення боргу банк міг би забрати землю.

Але зрештою «Алітек», який опинився на окупованій території, коштів не повернув, а власну ділянку у Козині Шуфрич вивів з-під застави рішенням Апеляційного суду Київської області у 2014 році, коли у банку почалися проблеми.

Таким чином банк не отримав ні 150 мільйонів гривень (включно із відсотками), ні землі Шуфрича, яка була заставою за третину цієї суми (47 мільйонів).

Сам Нестор Шуфрич історію про оборудку з банком коментує так: «Ми виступали з договором поруки за фірму, яка повернула кредит. І ми були дуже здивовані, що договір іпотеки не було розірвано і що під цей договір хтось інший взяв кредит - просто скористалися ситуацією».

На запитання, як можна було укласти договір іпотеки без нього самого і без його підпису, нардеп відповів: «Я думаю, що елементарно. Якщо є відповідні зв’язки - це реально. Це якраз є тим питанням, з яким я доручив розібратись нашим адвокатам».

Як відомо, «Південкомбанк» нині перебуває в стані ліквідації. Свої найкращі часи банк пережив у період президентства Януковича., експерти пояснюють це товариськими стосунками екс-голови наглядової ради Руслана Циплакова та Віктора Вікторовича Януковича - нині покійного сина колишнього президента.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВ виставив на продаж офіс збанкрутілого Південкомбанку за 7,4 мільйонійгривень.

Коментарі
Додати коментар