До новин

Що робити, коли твій страховик - банкрут

04 квітня, 2016
Банкрутство фінустанов
Що робити, коли твій страховик - банкрут

У разі визнання банкрутом та/або ліквідації страхової компанії усі її невиконані зобов’язання переходять до Моторного (транспортного) страхового бюро України. Виконання цих обов'язків гарантується коштами Фонду захисту потерпілих МТСБУ.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Бюро.

Для здійснення регламентних виплат за страховика, який визнаний банкрутом, необхідні наступні умови:

1) підтверджений факт визнання страховика банкрутом;

2) наявність невиконаних зобов’язань страховика за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів;

3) недостатність коштів та майна страховика для виконання його зобов’язань за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів згаданих зобов’язань, що засвідчується в ліквідаційному балансі.

Якщо страховик визнаний банкрутом до 19 січня 2013 року, то вимоги кредиторів (в даному випадку, потерплих), що заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі (відсутні в реєстрі кредиторів) - не розглядаються і вважаються погашеними, про що господарський суд зазначає в ухвалі, якою затверджує реєстр вимог кредиторів.

Відповідно, якщо особа, яка мала право на отримання страхового відшкодування, за договором обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, своєчасно не подала заяву щодо включення її вимог до реєстру кредиторів боржника, що визнаний банкрутом до 19.01.2013, то таке зобов’язання страховика-банкрута є припиненим. Отже, МТСБУ у разі отримання заяви про страхове відшкодування не визнаватиме такої вимоги та відмовить у проведені регламентної виплати.

Якщо ж страховик визнаний банкрутом 19.01.2013 або пізніше, то МТСБУ розглядатиме та відшкодовуватиме збитки за зобов’язаннями страховика не залежно від факту включення вимоги кредитора до реєстру вимог кредиторів у справі про банкрутство.

Вимоги кредиторів (потерпілих в ДТП) страховика-банкрута, що визнані судом у справі про банкрутство, мають визнаватися МТСБУ безспірними, тобто сума збитку, завданого потерпілому за договором ОСЦПВ, що визнана у справі про банкрутство підлягає відшкодуванню в рамках регламентної виплати  не потребує повторної перевірки.

При проведені МТСБУ регламентної виплати може бути здійснена компенсація визнаних у справі про банкротство судових витрат, оскільки такі витрати заявник мусив зробити для відновлення свого порушеного права, і вони відносяться до реальних збитків.

У разі, якщо зобов’язання за договором ОСЦПВ не розглядалося у справі про банкрутство такого страховика а потерплий не включений до реєстру кредиторів, то потерплому необхідно надати стандартний пакет документів для здійснення регламентної виплати.

Станом на 25 березня 2016 року МТСБУ здійснює відшкодування за зобов’язаннями СК «Лафорт», СК «Авіоніка», СК Інтертрансполіс».

Коментарі
Додати коментар