До новин

Депутати шукатимуть винних у масових банкрутствах банків

07 квітня, 2016
Банкрутство фінустанов
Депутати шукатимуть винних у масових банкрутствах банків

Комітети з питань фінансової політики і банківської діяльності та з питань запобігання та протидії корупції планують провести спільне засідання щодо допущених зловживань під час гострої фази банківської кризи.

Про це заявив голова Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За його словами, планується розглянути результати роботи правоохоронних органів щодо дій працівників та власників банків, що «завалилися», а також посадових осіб Національного банку України.

Рибалка додав, що поки точна дата не визначена, але спільне засідання двох комітетів заплановано на наступний пленарний тиждень.

«Жорсткі і конкретні питання ставили організації вкладників ліквідованих банків, керівники окремих підприємств і прості люди. Наш комітет був завалений скаргами. Безліч питань ставили журналісти. Але правоохоронці поки на них не відповіли. Саме тому ми ініціювали це публічне обговорення», - сказав голова Комітету.

Він також додав, що коли йдеться про політичних супротивників, правоохоронці, в першу чергу прокуратура, діє дуже швидко. Але сотні тисяч вкладників і підприємств втратили свої кошти на рахунках збанкрутілих банків. В останні місяці було невелике просування щодо керівників кількох фінансових установ. Але жодного рішення суду поки немає.

«Наше завдання провести публічний аналіз ситуації, заслухати представників прокуратури, НБУ, ФГВФО та інших органів, і зробити системні висновки», - пояснив нардеп.

Він нагадав, що за даними Фонду гарантування вкладів на листопад минулого року, загальна сума претензій в рамках більш 2,1 тис. заяв склала 132,7 млрд гривень, і за цими фактами правоохоронні органи вручили тільки 7 офіційних повідомлень про підозру.

Нагадаємо, Верховна Рада України ще на початку 2015 року ухвалила закон про посилення відповідальності кінцевих власників та працівників банків.

Коментарі
Додати коментар