До новин

Через арешт рахунків «Енергоатому» в АЕС уже 170 мільйонів доларів боргу

04 травня, 2016
Борги
Через арешт рахунків «Енергоатому» в АЕС уже 170 мільйонів доларів боргу

Через арешт рахунків ДП НАЕК «Енергоатом» в АЕС вже накопичилося 170 мільйонів доларів боргу за ядерне паливо.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Радіо Свобода».

Як наголошується, до цього часу перед національною компанією «Енергоатомом» накопичилось майже 12 мільярдів гривень боргу за електроенергію, вироблену атомними станціями.

«Боржник - державне підприємство «Енергоринок» (покупець всієї електроенергії в країні - Ред.), якому, у свою чергу, не заплатили обленерго. Відтак у генератора всієї ядерної потужності України - «Енергоатому» - накопичилося щонайменше 1,3 мільярда гривень кредиторської заборгованості», - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, вирішальним став позов одного з кредиторів - ЗАТ СП «Укрелектроват». Позов кілька разів зупиняли і знову відновлювали протягом минулих років, і в результаті за рішенням Шевченківського суду Києва виконавча служба заарештувала рахунки «Енергоатому» на суму 200 мільярдів гривень.

Перед тим, у січні, Верховна Рада спробувала накласти мораторій на банкрутство атомного оператора, але цей закон заветував президент.

Зараз компанія платить лише заробітну плату працівникам атомних станцій. Розрахунки за поставлене ядерне паливо не проводиться, борг по ньому становить 170 мільйонів доларів, за вивезення відпрацьованого - 15 млн.

Обладнання і витратні матеріали для АЕС також не оплачуються. Своїм підрядникам компанія заборгувала 500 мільйонів гривень.

«Програма поставки палива планується на рік-півтора вперед, щоб енергоблоки працювали в осінньо-зимовий період», - каже голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї й колишній міністр енергетики Іван Плачков.

Він стверджує: це може призвести до того, що Україна восени-взимку купуватиме великий обсяг електроенергії - до 50% - у Росії.

«Енергоатом» повністю не розрахувався навіть за те паливо, яке купували в рамках диверсифікації: американській фірмі Westinghouse, під паливні касети якої переробили нещодавно один блок Південноукраїнської АЕС, винні тепер 5 мільйонів доларів.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Порошенко не підтримав продовження мораторію на банкрутство «Енергоатому».

Коментарі
Додати коментар