До новин

У Тернополі відбувся регіональний судовий форум

18 травня, 2016
Законодавство
У Тернополі відбувся регіональний судовий форум

16 травня 2016 року відбувся Тернопільський регіональний судовий форум — третій із циклу масштабних заходів на суддівську тематику.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Асоціації правників України. Організаторами форуму виступили Секція суддів АПУ та Асоціація розвитку суддівського самоврядування (АРССУ) за підтримки Ради суддів України (РСУ) і Проекту USAID «Справедливе правосуддя».

На відкритті форуму до колег звернувся Андрій Жук, член Правління АРССУ, суддя Тернопільського окружного адміністративного суду, який виступив модератором форуму. Володимир Кравчук, член Правління АПУ, Президент АРССУ, суддя Львівського окружного адміністративного суду, нагадав мету форуму та зауважив, що надважливим є проведення форумів у тих містах, для яких такі зустрічі не є постійним явищем, та забезпечувати комунікацію між керівниками самоврядування та суддями.

«Найбільша проблема у судочинстві — відсутність лідерства. Суддів часто звинувачують у корпоративізмі. Натомість, її якраз і бракує — у позитивному сенсі цього слова. Тому такі форуми допомагають виявити лідерів і зробити так, щоб ця лідерська енергія пульсувала з регіонів аж до Києва», — переконана Наталія Петрова, заступник керівника Проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Водночас, Микита Нуралін, експерт Проекту «Ефективність дисциплінарних органів у системі судочинства», виступаючи від імені Асоціації правників України, звернув увагу на те, що форум є комунікаційним майданчиком для обговорення актуальних питань правосуддя і не лише для суддів, а й для прокуратури та адвокатури.

Актуальні питання в діяльності Ради суддів України представив Тарас Багрій, суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, член Ради суддів України. Водночас, Алла Лесько, член Вищої ради юстиції, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, представила власне бачення розвитку судочинства та актуальні проблеми в роботі Вищої ради юстиції. Про діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України говорила Анастасія Заріцька, член ВККС, суддя у відставці.

У межах цієї сесії Микита Нуралін представив Проект АПУ «Ефективність дисциплінарних органів у системі судочинства» та перші результати його роботи, а Андрій Жук розповів про бачення антикорупційної стратегії судової влади.

Під час другої частини заходу обговорення перейшло від глобальних до локальних питань роботи органів правосуддя у Тернопільській області. У дискусії взяли участь представники територіальних управлінь Державної судової адміністрації, Державної виконавчої служби, Прокуратури Тернопільської області, КДК Тернопільської області, судді та адвокати.

«Тернопіль вперше приймає подію такого рівня. Близько 80 учасників з усієї Західної України зібралися обговорити нагальні проблеми судової влади: незалежність суду, оцінювання, відповідальність, перспективи. Ключова відмінність регіональних судових форумів від інших подібних заходів — безпосереднє спілкування з членами ВККС, ВРЮ, Ради суддів України. Це майданчик для гострих запитань, відвертих дискусій. Це простір, де формуються основні ідеї для розвитку судової влади», — прокоментував Володимир Кравчук.

Коментарі
Додати коментар