До новин

Фідобанк визнано неплатоспроможним

23 травня, 2016
Банкрутство фінустанов
Фідобанк визнано неплатоспроможним

Правління Національного банку України 20 травня 2016 року прийняло рішення про віднесення до категорії неплатоспроможних ПУАТ «Фідобанк».

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НБУ.

В НБУ уточнили, що 12 травня 2016 року почався відтік коштів з рахунків юридичних осіб та коштів інших банків. Виведення активів на пов’язані із акціонером установи не здійснювалось.

У результаті відтоку коштів клієнтів, який за 12-13 травня склав близько 200 млн грн, 16 травня почались проблеми з виконанням зобов'язань перед клієнтами. Станом на 20 травня 2016 року загальна сума невиконаних Фідобанком операцій клієнтів перевищила 500 млн грн (9% від його зобов’язань).

«Варто підкреслити, що ПУАТ «Фідобанк» не звертався до Національного банку за отриманням рефінансування, а 17 травня 2016 року повідомив про відмову потенційного інвестора від участі у докапіталізації банку», - додали у прес-службі.

Нагадаємо, у 2015 році було проведено діагностичне обстеження ПУАТ «Фідобанк» та у січні 2016 року затверджено необхідний обсяг докапіталізації банку.

Протягом чотирьох місяців Фідобанк здійснив низку заходів, що призвели до зменшення суми необхідної докапіталізації більш ніж в два рази. Ці заходи включали в себе, зокрема, погашення кредитів великих позичальників та відповідне переформування резервів, зменшення обсягу недержавних цінних паперів, конвертації субординованого боргу, здійснення внесків до статутного капіталу та часткового прощення боргу акціонером.

«Національний банк України наголошує, що 98% (97,7 тисяч осіб) усіх вкладників ПУАТ «Фідобанк» отримають свої вклади у повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму 200 тис. грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом. Сума відшкодування складає приблизно 1,8 млрд. грн», - додали в НБУ.

Станом на 20 травня 2016 року кінцевим бенефіціаром Фідобанку є Олександр Адаріч. На даний момент він також є власником 50% ПАТ «Євробанк». 18 травня Національний банк погодив громадянину Республіки Казахстан Болату Назарбаєву набуття прямої істотної участі у ПАТ «Євробанк» у розмірі 50%.

Як повідомили у Фонді гарантування вкладів фізосіб, на підставі рішення НБУ про віднесення Фідобанку до категорії неплатоспроможних виконавча дирекція ФГВ запровадила у проблемній фінустанові тимчасову адміністрацію строком на один місяць - з 20 травня до 19 червня включно. Уповноваженою особою Фонду на здійснення цієї адміністрації призначено Олександра Коваленка.

Фідобанк отримав 1,4 млрд грн збитку в 2015 році.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у Фідобанку виникли проблеми з ліквідністю.

Коментарі
Додати коментар