До новин

Керівництво банку «Хрещатик» скоїло кримінальне правопорушення, - ФГВ

31 травня, 2016
Банкрутство фінустанов
Керівництво банку «Хрещатик» скоїло кримінальне правопорушення, - ФГВ

Фонд гарантування вкладів, що проводить аудит неплатоспроможного банку «Хрещатик», виявив схеми, які є причиною його фінансових втрат. З огляду на це Фондом буде подано відповідну заяву про вчинення кримінального правопорушення керівним складом та службовими особами «Хрещатику».

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Фонду.

«З дня запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «КБ «Хрещатик» уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб здійснюється інвентаризація активів і зобов‘язань банку, вибірковий аудит уже виявив численні факти, які могли стати причиною недоотримання прибутку і у результаті – фінансових втрат банку», - зазначили у Фонді.

У ФГВ уточнюють, що показовим прикладом є ситуація із переданням в управління нерухомого майна, що належить ПАТ «КБ «Хрещатик».

Так, у грудні 2014 року банком було укладено договір про управління майном та передано нежитлове приміщення за адресою Межигірська, 37 у столиці в управління приватній компанії. Умови угоди навряд чи можна назвати вигідними для ПАТ «КБ «Хрещатик». Адже Управитель, відповідно до договору, отримав право вчиняти щодо майна будь-які правочини (крім відчуження та обтяження), зокрема – здавати його в оренду. При цьому банк як власник цього приміщення у центрі міста, площею понад 366 м2,  щомісяця отримував лише 5 тисяч гривень. Механізм оплати у договорі прописано так: «Управитель зобов‘язаний від сум, отриманих від переданої в оренду нерухомості, перераховувати Установнику управління кошти в розмірі 5000,00 грн щомісяця…». Решта коштів, отриманих від оренди, складали оплату Управителя.

Договір було укладено на 3 роки зі строком дії до грудня 2016-го.

Аналогічні по суті договори між ПАТ «КБ «Хрещатик» та цією ж приватною компанією було укладено щодо ще трьох об‘єктів, щоправда, уже у Харкові. За передані в управління понад 10,3 тис м2 нежитлових приміщень, загальною ринковою вартістю у понад 81 млн грн., Банк як установник отримував лише 30 тисяч гривень щомісяця.

За попередньою інформацією, фірма, з якою укладалися договори про управління майном, є пов‘язаною із посадовими особами ПАТ «КБ «Хрещатик».

«Найближчим часом Фондом гарантування вкладів буде подано відповідну заяву про вчинення кримінального правопорушення керівним складом та службовими особами ПАТ «КБ «Хрещатик», - додали у прес-службі.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у Фонді гарантування очікують рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КБ «Хрещатик».

Коментарі
Додати коментар