До новин

Судді обговорили особливості справ про банкрутство

09 квітня, 2015
Законодавство
Судді обговорили особливості справ про банкрутство

27 березня 2015 року в Харківському апеляційному господарському суді відбувся розширений круглий стіл на тему "Особливості розгляду справ про банкрутство".

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на видання "Закон і бізнес".

До участі в ньому були запрошені судді місцевих господарських судів Донецької, Запорізької, Луганської, Полтавської, Сумської та Харківської областей, Донецького та Харківського апеляційних господарських судів, а також ВГСУ.

Як повідомили у прес-службі Суду, судді господарських судів, котрі опинилися на захопленій території, також взяли активну участь у роботі круглого столу. Таке широке представництво дало змогу учасникам заходу обговорити найбільш актуальні проблемні питання, що постали в судовій практиці більше ніж за два роки з часу набрання чинності (19 січня 2013 року) нової редакції Закону про банкрутство.

Важливою для учасників заходу була участь суддів третьої судової палати ВГСУ Ірини Панової та Володимира Погребняка, оскільки саме від них колеги з місцевих та апеляційних господарських судів отримали відповіді на найбільш гострі питання, які виникають під час розгляду справ про банкрутство. У своїх доповідях вони звернули увагу учасників круглого столу на тенденції розвитку законодавства про банкрутство та правові позиції суду касаційної інстанції щодо окремих питань, які виникають у судовій практиці.

В свою чергу судді другої спеціалізованої судової палати Харківського апеляційного господарського суду детально розповіли про окремі правові інститути банкрутства. Зокрема, суддя Олена Пуль окреслила основні проблеми, що виникають під час розгляду в справі про банкрутство заяв арбітражних керуючих та кредиторів про визнання недійсними правочинів (договорів) та спростування майнових дій боржника відповідно статті 20 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», а також спорів, пов’язаних з відмовою від правочинів, невиконаних повністю або частково.

Жваве обговорення викликали доповіді суддів апеляційної інстанції Олексія Плахова щодо проблемних питань, які виникають у зв’язку з продажем майна боржника в процедурах банкрутства, а також Ярослави Білоусової (секретаря другої судової палати) про особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником, згідно зі статтею 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Суддя Харківського апеляційного господарського суду Лариса Бородіна у своєму виступі окрему увагу приділила питанням визначення процесуального статусу деяких учасників у справі про банкрутство, а суддя цього ж суду Ольга Шевель розповіла про особливості санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство за новою редакцією Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Коментарі
Додати коментар