До новин

У збанкрутілого Західінкомбанку відібрали центральний офіс

03 червня, 2016
Банкрутство фінустанов
У збанкрутілого Західінкомбанку відібрали центральний офіс

Фонд гарантування вкладів фізосіб занепокоєний позбавленням права власності збанкрутілого «Західінкомбанку» на приміщення головного офісу в Луцьку.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Фонду.

Оціночна вартість вказаної нерухомості - 7,62 млн гривень.

Нерухомість була придбана банком ще у 1999 році.

К розповіли у прес-службі, у листопаді 2015 року службова особа реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції державний реєстратор Рабчук Ірина Володимирівна у порушення законодавства перереєструвала права власності з «Західінкомбанку» на попереднього власника – юридичну особу.

«Відповідно до вимог законодавства єдиною можливою правовою підставою для скасування державної реєстрації права власності та внесення про це відповідного запису в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно є рішення суду про скасування рішення державного реєстратора, що набрало законної сили. Станом на 31.05.2016 р. жодного рішення суду про скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права власності на приміщення по пр. Перемоги у м. Луцьку за ПАТ «Західінкомбанк» чи рішення про позбавлення банку права власності на даний об’єкт нерухомого майна, не існує», - додали у ФГВ

На звернення уповноваженої особи Фонду гарантування на ліквідацію ПАТ «Західінкомбанк» Міністерство юстиції України провело перевірку переоформлення прав власності. В результаті Мінюст встановив, що державний реєстратор порушила вимоги законодавства у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Крім того, уповноважена особа у судовому порядку намагалась скасувати незаконні дії реєстратора. Суд першої інстанції (Волинський окружний адміністративний суд - справа № 803/3805/15) визнав їх протиправними і прийняв рішення про їх скасування. 

Однак, 26.05.2016 р. колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду (справа № 876/1738;1742;1743/16, колегія в складі суддів Макарик В.Я., Глушко І.В., Большакова О.О.) прийняла діаметрально протилежне рішення. Не дивлячись на відсутність єдиної визначеної законодавством підстави для скасування реєстрації права власності, суд апеляційної інстанції скасував Постанову суду першої інстанції від 08.02.2016 р. та прийняв нову постанову, якою у задоволені позову «Західінкомбанку» відмовив повністю.

«Банк готує подання касаційної скарги на постанову Львівського апеляційного адміністративного суду. Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів повідомила правоохоронні органи про незаконні дії реєстратора. Виведення вказаного активу з ліквідаційної маси «Західінкомбанку», завдасть збитків державі Україна в особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а також вкладникам та іншим кредиторам ПАТ «Західінкомбанк», вимоги яких мали бути задоволені з отриманих коштів від реалізації об’єкта нерухомого майна», - додали у прес-службі.

Коментарі
Додати коментар