До новин

Рада ввела інститут приватних виконавців

03 червня, 2016
Законодавство
Рада ввела інститут приватних виконавців

Верховна Рада України 2 червня ухвалила два закони - №2507а «Про виконавче провадження» та №2506а «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів».

Про це повідомляє кореспондент інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

Документ №2507а запроваджує інститут приватних виконавців як один з перспективних напрямків розвитку виконавчого провадження, правовий статус та організація діяльності яких буде встановлюватися Законом України №2506а «Про органи і осіб, що здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів».

Визначаються повноваження державного і приватного виконавців у сфері державної реєстрації прав. Згідно із законом, держвиконавцю і приватному виконавцю під час примусового виконання рішень відповідно до закону надається доступ до Державного реєстру прав для державної реєстрації обтяжень нерухомого майна та пошуку відомостей про зареєстровані права на нерухоме майно, об'єкт незавершеного будівництва та обтяження таких прав.

Законом «Про виконавче провадження» визначено перелік рішень, які не можуть виконуватися приватними виконавцями (за якими боржником є держава, державні органи, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, державні і комунальні підприємства, установи, організації, юридичні особи, які фінансуються виключно за кошти державного та / або місцевого бюджетів, або частка держави у статутному капіталі яких перевищує 25%, за якими стягувачами є держава, державні органи, рішення, які передбачають вчинення дій щодо майна державної або комунальної власності, рішення про вселення та виселення фізичних осіб та інші).

При цьому у прес-службі Національного банку України привітали прийняття парламентом цих двох стратегічно важливих для продовження реформування фінансового сектору законопроектів.

В НБУ наголосили, що прийнятий законопроект «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» №2506а допоможе забезпечити повноцінну реалізацію особою права на справедливий суд, запровадить прозору та ефективну організацію органів та осіб, які здійснюватимуть примусове виконання судових рішень, запровадить інститут приватних виконавців, а також інститут судового контролю за виконанням рішень та модернізує органи державної виконавчої служби.

При цьому у прес-службі Нацбанку наголосили, що документ №2507а «Про виконавче провадження» забезпечить розбудову сучасної та дієвої системи примусового виконання судових рішень і рішень інших органів у відповідності з європейськими стандартами, створить конкурентне середовище між державними та приватними виконавцями та стимулюватиме підвищення рівня професійності виконавців та якості виконання судових рішень.

Коментарі
Додати коментар