До новин

НБУ і ФГВФО уклали таємну угоду про монополізацію торгівлі майном збанкрутілих банків (документ)

10 червня, 2016
Банкрутство фінустанов
НБУ і ФГВФО уклали таємну угоду про монополізацію торгівлі майном збанкрутілих банків (документ)

Нацбанк і Фонд гарантування вкладів фізосіб підписали договір, згідно з яким усі активи ліквідованих банків, що знаходяться в розпорядженні НБУ, будуть де-факто продаватися тільки через державні торговельні системи. Мова йде про ринок обсягом 200-250 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Hubs, у розпорядженні якого опинилася копія документа, що раніше ніде не був оприлюднений.

Це - договір про внесення змін в угоду про співробітництво та координацію діяльності від 9 липня  2012 року. Документ підписаний у Києві ще 20 квітня 2016 року. З боку Національного банку договір підписав заступник голови Яків Смолій, а з боку Фонду гарантування вкладів – особисто його директор-розпорядник Костянтин Ворушилін.

Документ встановлює вимоги, яким повинні відповідати організатори аукціонів з продажу застав ліквідованих банків. Допуск приватних електронних майданчиків тепер НБУ буде регулювати в «ручному режимі». Як тут не згадати самовихваляння Валерії Гонтаревої про визнання неї «кращою головою центробанку»?!

На першому місці серед вимог – державна частка у статутному капіталі організатора повинна становити 100%!!! Далі – він повинен мати регіональні представництва в усіх областях України (крім тимчасово окупованих і не підконтрольних українській владі територій), а також відповідне обладнання та матеріально-технічну базу для надання послуг з організації і проведення торгів заставним майном, надання ріелторських та сюрвейєрських (страхова оцінка) послуг.

Втім, простір для маневру підписанти все ж залишили. Такий маневр передбачений формулюванням «реалізація заставного майна з залученням інших юридичних осіб або іншим способом допускається у разі отримання Фондом відповідного письмового дозволу Національного банку». Іншими словами – продавати застави, теоретично, можна буде як завгодно, але тільки якщо дозволить НБУ.

Для приватних майданчиків підписання згаданого договору між НБУ і ФГВФО стало повною несподіванкою.

«Чому ми, учасники ринку, в червні дізнаємося про договір, підписаний між НБУ і ФГВФО ще в квітні?! І дізнаємося не від НБУ або Фонду, а від журналістів? І підписаний він за спиною не бірж – він підписаний за спиною громадян і бізнесу, який втратив у збанкрутілих банках близько сотні мільярдів гривень», – обурюється в коментарі директор Асоціації «Біржові та електронні майданчики» Олег Падалка.

За його словами, цей договір може означати змову на вищому рівні між чиновниками і співробітниками держпідприємств, і може бути підставою для розслідування правоохоронними органами, зокрема, Національним антикорупційним бюро.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, приватні електронні біржі, акредитовані Фондом гарантування вкладів фізосіб на продаж активів ліквідованих банків, вимагають створити робочу групу, яка розробить критерії для нової акредитації бірж, а також включити в цю групу всі приватні майданчики, які мають право реалізації активів банків.

Коментарі
Додати коментар