До новин

НБУ прогнозує збитковість банківського сектора у поточному році

10 червня, 2016
Збитки
НБУ прогнозує збитковість банківського сектора у поточному році

Національний банк України провів підрахунки та дійшов висновку, що банківський сектор залишатиметься збитковим протягом поточного року через суттєві відрахування до резервів на покриття збитків від кредитних операцій.

Про це йдеться у першому звіті про фінансову стабільність на сайті НБУ, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

"Найтяжчий період кризи залишився позаду, але українська фінансова система все ще вкрай вразлива до зовнішніх шоків та внутрішніх ризиків", – наголосила голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

Як зазначається, відновлення кредитування банками досі стримують значне боргове навантаження підприємств, слабка платоспроможність більшості секторів економіки та високі юридичні ризики.

"З огляду на це, у 2016 році очікується несуттєве зменшення обсягу кредитного портфеля платоспроможних банків (з урахуванням ефекту обмінного курсу)", - повідомляється у звіті.

Загалом, за прогнозами НБУ, банківський сектор залишатиметься збитковим протягом поточного року через суттєві відрахування до резервів на покриття збитків від кредитних операцій. Відновлення прибуткової діяльності сектору очікується не раніше 2017 року.

Крім того, Національний банк має намір зробити стрес-тестування банків регулярним. Буде змінено підхід до оцінки кредитних ризиків.

"Також регулятор планує розробити та затвердити дорожню карту щодо гармонізації норм регулювання банківського сектору із рекомендаціями Базельського комітету та директивами ЄС", - йдеться у звіті.

Як зазначається, НБУ рекомендує банкам визнати реальну якість кредитного портфеля та сформувати необхідні резерви, а також удосконалити внутрішні системи ризик-менеджменту.

"По-друге, адаптувати власні бізнес-моделі до нових умов. По-третє, вчасно та у повному обсязі виконати затверджені плани капіталізації та програми реструктуризації, розроблені за результатами діагностичного обстеження", - наголошується у звіті.

Коментарі
Додати коментар