До новин

Нацбанк обіцяє почати знімати обмеження через кілька місяців

10 квітня, 2015
Законодавство
Нацбанк обіцяє почати знімати обмеження через кілька місяців

За кілька місяців Національний банк України обіцяє закінчити очистку банківської системи та розпочати стабілізацію, зокрема зняти адміністративні обмеження, в тому числі на валютному ринку. НБУ представить план стабілізації банківської системи на початку травня.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "Радіо Свобода".

Як заявив під час засідання комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності перший заступник голови Національного банку України Олександр Писарук, план буде готовий для презентації протягом квітня.

Нещодавно спеціалісти НБУ обговорили заходи зі стабілізації із Міжнародним валютним фондом (НБУ зобов’язаний це робити — згідно з правилами отримання траншів).

"Адміністративні обмеження, які Національний банк був вимушений впровадити для стабілізації ситуації, зокрема на валютному ринку, — ми розуміємо, що їх треба поступово знімати. Але ми не можемо їх скасувати одночасно, це треба робити поступово, і у нас є план, як це робити", — наголосив заступник голови НБУ.

За словами Писарука, ситуація в економіці, яка є зараз, — це наслідок дій минулої влади та банківської адміністрації НБУ. Він нагадав, що після економічної кризи 2008 року багато розвинутих країн чистили банківську систему та закривали неефективні установи. За словами Писарука, за кілька місяців очистка система закінчиться, після чого треба розпочинати структуру стабілізації банківської системи і знімати обмеження для вкладників. Але спочатку НБУ планує змінити правила гри на банківському ринку, зокрема розкрити структуру власності банків, обмежити обсяги кредитування та посилити відповідальність керівництва банків.

"Одна з головних причин, чому банківська система історично накопичувала таку низку проблем за 23 роки існування, в тому, що відповідальності не було. Фактично жодного серйозного покарання для власників чи керівників, які довели банк до банкрутства своїми неправомірними діями, не було", — зазначив Писарук.

Він також наголосив, що НБУ веде конструктивні переговори з позичальниками та громадськими організаціями, які їх представляють.

Коментарі
Додати коментар