До новин

Суд переніс розгляд справи щодо законності ліквідації Укрінбанку

23 червня, 2016
Ліквідація
Суд переніс розгляд справи щодо законності ліквідації Укрінбанку

Судове засідання з розгляду апеляційних скарг Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на рішення суду щодо ліквідації ПАТ «Укрінбанк», що мало відбутися вчора, перенесено.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі ФГВФО.

Засідання у справі перенесено на 13 липня 2016 року, воно відбудеться у Київському апеляційному адміністративному суді.

«Апеляційні скарги Національного банку України, Фонду гарантування вкладів та уповноваженої особи на ліквідацію ПАТ «Укрінбанк» були подані у різний час. Перенесення розгляду було продиктоване необхідністю об’єднати подані апеляційні скарги та призначити їх до спільного розгляду в одному судовому засіданні», - пояснили у прес-службі.

Нагадаємо, що Окружний адміністративний суд міста Києва розглянувши справу №826/5325/16 прийняв рішення від 29.04.2016р., яким фактично відмінив запроваджену в ПАТ «Укрінбанк» процедуру ліквідації.

Такого рішення суд дійшов посилаючись на інші судові рішення, які були прийняті ще на етапі здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «Укрінбанк»,у справі № 826/1162/16.

Підставою віднесення даного банку до категорії неплатоспроможних, стало порушення банківських нормативів, в т.ч. нормативу миттєвої ліквідності (Н4), який після віднесення вказаного банку до категорії проблемних (що мало місце 01.10.2015р.) не був приведений в погоджений із Національним банком України строк у відповідність до вимог чинного законодавства та станом на 01.12.2015р. дорівнював «0» нулю (за нормативним значенням не менше 30 %).

2 лютого 2016 року Окружним адміністративним судом Києва було відкрито провадження у справі №826/1162/16 за позовом одного з міноритарних акціонерів ПАТ «Укрінбанк» до Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, 3-тя особа – ПАТ «Укрінбанк» про визнання протиправними та скасування постанови Національного банку України від 24.12.2015р. № 934 та рішення Фонду від 24.12.2015р. № 239 «Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «Укрінбанк» та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку».

За результатами розгляду даної справи 16.03.2016р. Окружним адміністративним судом м. Києва (у складі головуючого судді – Огурцова О.П., суддів:  Кузьменка В.А., Данилишина В.М.) було прийняте рішення, залишене без змін постановою Київський апеляційний адміністративний суд(у складі головуючого судді – Кузьменко В.В., суддів: Василенка Я.М., Степанюка А.Г.), про задоволення позову.

Приймаючи вказану постанову суд першої інстанції не став перевіряти дотримання ПАТ «Укрінбанк» економічних показників та піддавати сумніву дискреційні повноваження Національного банку України, однак надав власне тлумачення норми ч. 8 ст. 75 Закону України «Про банки і банківську діяльність» та вказав, що таке віднесення проблемного банку до категорії неплатоспроможних може мати місце виключно після спливу180-денного строку після оголошення його проблемним, навіть не дивлячись на те, що об’єктивно вже немає жодних шансів на оздоровлення, а подальше затягування лише призводить до ще більш тяжких наслідків та порушень прав вкладників і кредиторів такого банку.

Власне, висновки суду в справі № 826/1162/16 та встановлені факти і стали підставою для постановлення Окружним адміністративним судом м. Києва рішення в справі № 826/5325/16 від 29.04.2016р., перегляд якого в апеляційному порядку наразі відкладено.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Нацбанк продовжує ліквідовувати банки, незважаючи на судові заборони.

Коментарі
Додати коментар