До новин

Запропоновано інновації щодо покращення продажу активів банків-банкрутів

24 червня, 2016
Банкрутство фінустанов
Запропоновано інновації щодо покращення продажу активів банків-банкрутів

Компанії, що проводять електронні торги з продажу майна банків, які ліквідуються, хочуть об’єднатись з метою створення єдиного інформаційного поля з продажу майна банків.

Свою ініціативу компанії презентували на прес-конференції, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За словами директора Асоціації «Біржові та електронні майданчики» Олега Падалки, компанії-організатори торгів активами неплатоспроможних банків долучаються до Асоціації, аби спільно сформувати бачення ринку і розробити правила гри на ньому.

За його словами, 15 компаній підписали відповідну декларацію, в якій ставлять за мету забезпечити всім учасникам ринку рівний доступ до інформації про всі об’єкти, що продаються, а також – забезпечити можливість брати участь в торгах покупцям-клієнтам всіх організаторів торгів, незалежно від місця проведення торгів.

«Ми хочемо консолідувати умови й на технічному рівні, щоб усі звинувачення, що якась біржа продаж прозора, а якась – не прозора, відійшли вбік. Ми хочемо уніфікуватися, і для цього у нас вже є технічне рішення», - сказав він.

Директор порталу UBIZ.UA Дмитро Бойко повідомив, що з метою підвищення відсотку продажу майна і обсягу надходжень коштів компанії будуть використовувати єдиний програмний продукт «UBIZ-аукціони» - платформу, що дозволяє проводити всі типи електронних аукціонів, які тільки можна проводити в Україні. «Ми робимо відкритий код, відкритий доступ до цього майданчика і кожен з майданчиків буде мати можливість підключитись до коду. Таким чином, буде реалізовано проект «Prozorro навпаки», - сказав він. За його словами, інформація про майно, яке продається на одному з електронних майданчиків, буде доступна для клієнтів інших майданчиків, що долучаться до використання спільного програмного продукту.

Олег Падалка наголосив, що з початку 2016 року компанії, які працюють на ринку, почали відчувати негативні зміни і побоюються монополізації продажу майна в руках державної структури СЕТАМ або в руках іноземних компаній: раніше Національний банк України повідомив, що дві американські компанії - Debt Exchange та First Financial Network – прийшли в Україну і будуть продавати активи банків, що ліквідуються. При цьому українські майданчики побоюються, що американським компаніям буде віддано на реалізацію найпривабливіші активи банків – майно, яке банки отримували в заставу за видані кредити. Українські електронні майданчики намагаються не допустити передачі продажу високоліквідних активів лише окремим компаніям. «Наше головне завдання – об’єднати зусилля, щоб захистити в першу чергу вітчизняних організаторів торгів, що діють на основі прозорості та ефективності”, - сказав Олег Падалка.

На прес-конференції було оприлюднено ксерокопію листа Національного банку України від 12 травня 2016 року, в якому вказано, що прем’єр-міністр Володимир Гройсман 9 травня дав доручення підготувати нараду щодо реалізації активів неплатоспроможних банків Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). В листі вказано, що НБУ у зв’язку з цим пропонує внести зміни до закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» з метою, зокрема, «запровадження централізованої процедури реалізації ФГВФО майна і активів неплатоспроможних банків (із залученням не більше 3-х електронних майданчиків, в т.ч. іноземних)».

Директор департаменту консолідованого продажу і управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Юлія Берещенко повідомила на прес-конференції, що заставами за видані кредити розпоряджається Національний банк України, тому у нього є право визначати, як і ким буде продаватись це майно. «Якщо Нацбанк, як заставотримач, не вірить, що процес, організований через якісь біржі, може бути прозорим і справедливим – це його рішення», - сказала вона. За словами Юлії Берещенко, Фонд зараз розробляє нові, більш жорсткі критерії акредитації компаній, що будуть залучені до продажу майна ліквідованих банків, але коли вони будуть оприлюднені, вона сказати не може. Необхідність введення більш жорстких критеріїв, за словами Юлії Берещенко, викликана тим, що наявну кількість компаній, що мають доступ до продажу майна, важко контролювати.

Юлія Берещенко також повідомила, що у 2015 році Фондом гарантування вкладів фізичних осіб на реалізацію було отримано від продажу активів 1 млрд гривень, при цьому 80% торгів проходило на п’яти біржах, хоча для участі в торгах було акредитовано 32.

Коментарі
Додати коментар