До новин

НБУ планує заборонити проблемним банкам видавати пенсії

09 квітня, 2015
Законодавство
НБУ планує заборонити проблемним банкам видавати пенсії

Національний банк України має намір заборонити проблемним банкам обслуговувати соціальні виплати.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "Апострофа".

Як заявив на засіданні банківського комітету у Верховній Раді перший заступник голови правління Нацбанку Олександр Писарук, НБУ зараз спільно з Держказначейством та Мінфіном розробляє критерії для відбору банків, які зможуть обслуговувати соцвиплати.

Крім того, за його словами, Фонд гарантування вкладів буде міняти критерії для вибору банків-агентів, які виплачують гроші вкладникам неплатоспроможних фінустанов.

"Сьогодні Фонд гарантування визначає банки-агенти на підставі положень, які були затверджені, на жаль, ще в червні 2012 року. Ми з фондом вже погодили оновлені критерії участі банків, які будуть внесені в ці положення", - розповів Писарук.

Основна мета таких нововведень - збереження коштів вкладників. Раніше були випадки, коли Фонд гарантування визнавав банк агентом для виплат коштів вкладникам збанкрутілих банків, а потім НБУ визнавав банк-агент неплатоспроможним.

Наприклад, так було з банком "Київська Русь" і Імексбанком.

"До введення тимчасової адміністрації банк визнається проблемним, і ми розуміємо, це - банківська таємниця. Але Нацбанк це знає, і міг би цією інформацією ділитися з Фондом гарантування, попереджати його про те, що ці банки не можна призначати агентами ", - сказав на банківському комітеті народний депутат Павло Різаненко.

Нагадаємо, у другому півріччі Фонд гарантування вкладів фізичних осіб може перестати визначати банки-агенти. Де забирати свої гроші, вирішуватимуть самі вкладники.

Коментарі
Додати коментар