До новин

Із-під іпотеки Дельта Банку незаконно виведено та перепродано об’єкт нерухомості вартістю 22 млн грн

11 липня, 2016
Резонансні справи
Із-під іпотеки Дельта Банку незаконно виведено та перепродано об’єкт нерухомості вартістю 22 млн грн

Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів на здійснення ліквідації АТ «Дельта Банк» викрила схему, за якою було незаконно виведено із-під іпотеки банку та у подальшому перепродано об’єкт нерухомості, вартістю 22 млн грн.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі ФГВ.

За виявленими фактами 22 червня до Печерського управління ГУ Національної поліції в м. Києві було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення. Відповідні відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Розпочато розслідування.

Мова йде про комплекс, розташований в Одеській області, який за умовами договору, укладеного між АТ «Дельта Банк» та юридичною особою, було передано в іпотеку банку.  У зв’язку із цим до Державного реєстру іпотек та Єдиного державного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна було внесено відповідні записи. Станом на дату укладення договору, ринкова вартість нерухомості становила понад 22 млн грн.

Але попри наявні обтяження нерухомого майна і заборону на його відчуження, 11 березня цього року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу було посвідчено договір купівлі-продажу цього об’єкту третій особі. Варто наголосити, що АТ «Дельта Банк», як іпотекодержатель, згоди на відчуження майна (предмету іпотеки) не надавав. Жодного рішення, у тому числі судового, про припинення чи ж визнання недійсним іпотечного договору не приймалось.

Однак, уже 2 червня цього року іншим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу було посвідчено уже новий іпотечний договір, укладений між новим «власником» та резидентом Белізу, предметом іпотеки за яким виступав об’єкт нерухомості, який раніше було обтяжено іпотекою на користь АТ «Дельта Банк».

Унаслідок таких дій предмет іпотеки АТ «Дельта Банк», ринкова вартість якого на момент укладання договору становила  понад 22 млн грн, було втрачено.

Зауважимо, що свого часу майнові права за цим іпотечним договором АТ «Дельта Банк» передав у заставу НБУ під надані кредити рефінансування. У результаті неправомірного виведення об’єкту нерухомості із-під іпотеки та подальшого перепродажу, договір залишився без забезпечення. Крім того, учинені протиправні дії унеможливлюють продаж майнових прав за кредитним договором за реальною ринковою вартістю для задоволення вимог кредиторів банку.

Як уже повідомлялося, на підставі виявлених фактів Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів на здійснення ліквідації АТ «Дельта Банк» було подано заяву до Печерського управління ГУ Національної поліції в м. Києві про вчинення кримінального правопорушення. Крім того, про протиправні дії повідомлено Міністерство юстиції, як утримувача Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, та Національний банк України.

Коментарі
Додати коментар