До новин

Справу про банкрутство «Чорноморнафтогазу» було порушено за мізерним позовом кримського екс-депутата

13 липня, 2016
Банкрутство підприємств
Справу про банкрутство «Чорноморнафтогазу» було порушено за мізерним позовом кримського екс-депутата

Суд порушив справу про банкрутство АТ «Чорноморнафтогаз» за заявою ТОВ «СП «Стан-Комплект», визнавши вимоги фірми на суму 417 тис грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

Суддя Госпсуду міста Києва Анна Яковенко порушила провадження у справі про банкрутство «Чорноморнафтогазу» за заявою ТОВ «СП «Стан-Комплект», визнавши вимоги фірми на суму 417 тис грн. Наразі справа перебуває на апеляційному розгляді.

Борг перед фірмою у «Чорноморнафтогазу» виник за договором 2012 року про поставку обладнання електропостачання. У серпні 2015 року госпсуд м. Києва зобов’язав «ЧНФ» виплатити фірмі 417 тис грн, з яких 224 тис грн – основний борг.

Своє рішення суддя Яковенко аргументувала тим, що «ЧНФ» у встановлений строк не виплатив борг фірмі. При цьому суддя дійшла висновку, що ч.9 ст.7 закону «Про трубопровідний транспорт», яка забороняє банкрутство «Чорноморнафтогазу», суперечить нормам закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі – закон про банкрутство).

Суддя вказала, що закон про банкрутство є спеціальним нормативно-правовим актом у сфері банкрутства і має перевагу для процедури визнання боржника банкрутом перед іншими нормативно-правовими актами, які були прийняті до набрання чинності цього закону. Нова редакція закону про банкрутство набула чинності 19.01.2013.

«Чорноморнафтогаз» подав апеляцію на цю ухвалу госпсуду. Товариство вважає ухвалу незаконною, оскільки суд повинен був застосувати ч.9 ст.7 закону «Про трубопровідний транспорт».

Також «ЧНФ» відзначає, що 22 грудня 2015 року Кабмін затвердив статут НАК «Нафтогаз України», у якому прописано, що справу про банкрутство не може бути порушено щодо самого НАК, її дочірніх, заснованих нею підприємств та утворених внаслідок реорганізації.

Крім того, госпсуд не врахував того факту, що 10 травня Київський апеляційний госпсуд відстрочив «Чорноморнафтогазу» виплату боргу фірмі до 10 січня 2017 року. Заяву про відстрочку «ЧНФ» подав ще 22 березня, а «Стан-Комплект» звернувся до суду із заявою про порушення справи про банкрутство у квітні.

Наразі що майно наразі «Чорноморнафтогазу» арештоване.

Нагадаємо, внаслідок збройної агресії Росії та окупації Криму головний офіс «Чорноморнафтогазу» зараз знаходиться у Києві. Починаючи з серпня 2014 року нинішня т.в.о. керівника «ЧНФ» Світлана Нєжнова та її команда провели роботу значну роботу з поновлення документів.

На сьогодні кредитори пред’явили «Чорноморнафтогазу» позовні вимоги на суму понад 500 млн грн.

Спільне українсько-російське підприємство «Стан-Комплект» було засноване у 1990-х роках товариством «С.Т. Маркет» (Москва) і ТОВ «Ай Джі» Лтд (Київ). Засновниками останнього є Світлана Кукарцева і Олег Кравченко, які були прописані в той час за однією адресою.

З 2012 року засновниками «Стан-Комплекту» залишився Кравченко і фірма «Ай Джі». У 2014 році з назви підприємства забрали слова «українсько-російське». Незмінним директором СП «Стан-Комплект» з 2004 року є Ігор Грабко.

Олег Кравченко був депутатом Верховної Ради АР Крим від партії «Союз». Це був склад, обраний у 2010 році, який проголосував за оголошення референдуму щодо статусу Криму наприкінці лютого 2014 року. У 2012-2014 рр Кравченко був помічником народного депутата від партії «Союз» Льва Миримського, який раніше теж був депутатом ВР АР Крим.

За даними «Вісника держзакупівель», починаючи з 2008 року ТОВ «СП «Стан-Комплект» виграв підряди на суму 246,3 млн грн, з яких 41,29 млн грн – у «Чорноморнафтогазу». Нагадаємо, що у 2012 році «Чорноморнафтогаз» лобіював «Стан-Комплект» на виконання технічного обслуговування імпортних бурових установок, що отримали назву «вишки Бойко».

Коментарі
Додати коментар