До новин

Банкіри пропонують притягати до кримінальної відповідальності за фіктивне банкрутство

15 липня, 2016
Законодавство
Банкіри пропонують притягати до кримінальної відповідальності за фіктивне банкрутство

За навмисне доведення підприємства-позичальника до банкрутства власники компаній повинні нести кримінальну відповідальність.

Таку ініціативу банкіри висловили на круглому столі "Кредитування великого бізнесу: перезавантаження", передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на FinClub.

Учасники ринку пояснюють свою ідею тим, що зараз доведення банку до банкрутства загрожує його власникам кримінальною відповідальністю.

Згідно з відповідним законом, що набув чинності навесні минулого року, покаранням може бути позбавлення волі на строк до п'яти років з одночасним штрафом в сумі 85-170 тисяч гривень і позбавленням права займати відповідні посади на строк до трьох років.

"Логічно було б ввести аналогічну норму і для власників компаній-позичальників", - відзначає директор з корпоративного кредитування Альфа-Банку Тетяна Томаш.

Крім того, вона пропонує ввести обов'язкове особисте поручительство власників при отриманні компанією кредиту. "Якби така норма була введена раніше, це позбавило б банки від багатьох проблем", - пропонує Томаш.

При цьому директор департаменту розвитку корпоративного бізнесу Креді Агріколь Банк Олексій Ступак вважає, що особисте поручительство не повинно бути обов'язковим.

"Кожен банк сам для себе визначає глибину ризику. Є клієнти, які протягом тривалого періоду вчасно і в повному обсязі виконують свої зобов'язання, для них така норма не актуальна. Головне для банку - стабільна бізнес-модель бізнесу позичальника, яка є джерелом погашення кредиту", - пояснює він.

Коментарі
Додати коментар