До новин

У ФГВ розповіли про фінансові схеми в банку «Михайлівський»

20 липня, 2016
Резонансні справи
У ФГВ розповіли про фінансові схеми в банку «Михайлівський»

У Фонді гарантування вкладів стверджують, що схеми з видачі та погашення кредитів у ПАТ «Банк Михайлівський», безпосередньо перед введенням тимчасової адміністрації, здійснювались без коштів, а виключно шляхом запису в бухгалтерських документах.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Фонду.

У ФГВ зазначають, що такі факти встановлені у результаті перевірки проведеної Фондом гарантування вкладів.

«В приміщеннях «Банку Михайлівський» фізичні особи вносили грошові кошти на користь ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» (ІРЦ) та ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр» (КІЦ) за договорами фінансової позики. Відразу ці кошти перераховувались в інші банки, або використовувались на фінансування витрат вказаних компаній. На сьогодні доля цих грошей невідома», - стверджують у ФГВ.

На думку фахівців Фонду, інші схеми з фіктивного придбання «Банком Михайлівський» активів та збільшення загальної гарантованою суми у банку були виключно «на папері».

Так, напередодні введення у «Банк Михайлівський» тимчасової адміністрації ТОВ «ІРЦ» продає йому 106 тис. кредитів за 870 млн грн. Банк, ніби то, перераховує кошти, але кредитних договорів не отримує.

Ще одна схема: Як свідчать записи у бухгалтерських документах, «Банк Михайлівський» придбав фіктивні права вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів.  За це він «перераховує» ТОВ «ІРЦ» та ТОВ «КІЦ» суму 741,6 млн грн.

«В результаті таких маніпуляцій у бухгалтерському обліку, сума на рахунках цих компаній «збільшується» до 1,6 млрд грн, які потім, ніби то, були використані для погашення зобов’язань ТОВ «ІРЦ» та ТОВ «КІЦ» перед фізичними особами за договорами позики. Перевірка виявила, що записи у бухобліку були здійсненні безпідставно. Справа в тому, що залишки на кореспондентському рахунку «Банку Михайлівський» у період здійснення вказаних маніпуляцій  становили 70 млн грн, а у касі – 57 млн грн. Це свідчить про те, що здійснити переказ реальних коштів на вказані суми у банку не було жодної можливості», - додали у прес-службі.

Крім цього, 19 травня 2016 року «Банк Михайлівський» видав незабезпечені кредити семи фіктивним фірмам на суму 899 млн грн. В свою чергу, вони перевели ці кошти ТОВ «Ініціатива груп» та ТОВ «Профіт Юніон». Ці компанії перерахували кошти в рахунок погашення заборгованості реальних позичальників перед «Банком Михайлівський». Таким чином з-під застави було виведено забезпечення за раніше виданими реальними кредитами на 2,6 млрд грн.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, вкладникам банку «Михайлівський» вже видали більше 80 мільйонів.

Коментарі
Додати коментар