До новин

Експерт пояснив, як потрібно рятувати фінансовий ринок України

14 квітня, 2015
Банкрутство фінустанов
Експерт пояснив, як потрібно рятувати фінансовий ринок України

Відновлення довіри населення до банківської системи можливе лише за умови уповільнення падіння економіки і зростання добробуту українців.

Про це у статті для DT.UA пише експерт з питань фінансової політики Інституту суспільних досліджень Антоніна Дешко, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

На сьогодні в Україні існує три глобальні проблеми фінансового ринку: відстороненість учасників фінансових ринків від стимулювання розвитку економіки, їхня орієнтованість на отримання швидкого прибутку; брак довіри населення до фінансових установ; відсутність ефективного позичальника та наявність "токсичних" активів.

На думку автора, стабілізувати інститути фінансового ринку можна за допомогою п'яти основних кроків. Перший — здійснення постійного моніторингу діяльності фінансових установ з боку регуляторів, щоб забезпечити своєчасне виявлення проблемних питань у поточній роботі та своєчасно реагувати на загрози. Необхідна також комплексна діагностика активів, передусім банківських. Тому закладена в Меморандумі про економічну та фінансову політику з МВФ позиція щодо проведення пруденційної перевірки протягом 2015 р. великих банків і до квітня 2016-го — решти банків є слушною і приведе до очищення банківської системи. Другий крок - санація або ліквідація неплатоспроможних банків. Їхня кількість, за окремими оцінками, може скоротитися на 50-70%. Третій — оздоровлення фінансової системи, якого можна досягти завдяки державній підтримці, а також підтримці з боку власників, впровадження механізмів конвертації депозитів в акції банків. Важливим є і розвиток системи корпоративного управління, розкриття інформації про кінцевих власників фінансових установ і впровадження жорсткої системи нагляду за кредитуванням банками пов'язаних осіб, практичне впровадження відповідальності за доведення банків до банкрутства, спрощення процедур злиття та приєднання фінансових установ тощо. Четвертий крок — це стабілізація, яка потребує забезпечення функціонування системи ефективного нагляду, спрямованого на попередження виникнення загроз, посилення системи захисту прав інвесторів і споживачів. На страховому та фондовому ринках слід із нуля формувати відповідні схеми захисту фізосіб, для чого необхідно впровадити відповідну законодавчу базу. Нарешті, п'ятий крок — ефективність. Його реалізація має зосереджуватися на підвищенні рівня грамотності населення, на диверсифікації ризиків, зокрема, через створення пулів фінансових установ для забезпечення солідарного поділу великих ризиків при здійсненні окремих видів діяльності, спільного фінансування масштабних проектів, впровадження систем управління ризиками та гарантій для забезпечення гарантованих розрахунків на фондовому ринку, ефективності роботи менеджменту. 

Коментарі
Додати коментар