До новин

Жеваго намагається витягнути зі свого "померлого" банку чверть мільярда

31 серпня, 2016
Банкрутство фінустанов
Жеваго намагається витягнути зі свого "померлого" банку чверть мільярда

Полтавський гірничозбагачувальний комбінат, що належить бізнесмену Костянтину Жеваго, намагається відсудити у ліквідатора банку «Фінанси та кредит», який раніше також йому належав, 163,5 млн гривень та $2,5 млн.

Полтавський гірничозбагачувальний комбінат, що належить бізнесмену Костянтину Жеваго, намагається відсудити у ліквідатора банку «Фінанси та кредит», який раніше також йому належав, 163,5 млн гривень та $2,5 млн.

Зараз у Вищому господарському суді розглядається скарга ліквідатора банку «Фінанси та кредит» щодо скасування рішення судів попередніх інстанцій, за якими банк зобов’язаний перерахувати Полтавському гірничозбагачувальному комбінату 163,5 млн гривень та $2,5 млн.

Про це йдеться в постановах судів, опублікованих у Єдиному держреєстрі судових рішень, пише інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Вищий господарський суд прийняв до свого провадження відповідну апеляційну скаргу ліквідатора банку «Фінанси та кредит» 26 липня. Скарга подана на рішення Господарського суду Києва від 4 грудня 2015 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 25 травня цього року. Згідно цих рішень, банк «Фінанси та кредит» повинен перерахувати вказані гроші на рахунки Полтавського ГЗК, але вже в Укрсиббанку.

Банк «Фінанси та кредит» було визнано неплатоспроможним ще у вересні 2015 року, у грудні того ж року Національний банк вирішив відкликати ліцензію та ліквідувати банк. Банк контролював бізнесмен Костянтин Жеваго, який через компанію Ferrexpo також володіє Полтавским ГЗК. Полтавський ГЗК є потужним експортером залізної руди.

В судових засіданнях представники Полтавського ГЗК вказали, що 22 вересня 2015 року, вже після введення тимчасової адміністрації у банк «Фінанси та кредит», на рахунок підприємства в цьому банку було зараховано 163,5 млн гривень від продажу валютної виручки, і $2,5 млн, що залишились після процедури обов’язкового продажу 75% валютної виручки. Через місяць – 22 жовтня – Полтавський ГЗК надав «Фінанси та кредит» платіжне доручення перерахувати ці кошти на рахунок в «Укрсибанку», але «Фінанси та кредит» не виконав доручення.

В судовому засідання ліквідатор «Фінанси та кредит» вказав, що банк не міг виконати доручення, оскільки на той час в нього не було достатньо грошей на кореспондентському рахунку.

Представник Полтавського ГЗК вказав, що банк мав відкривати для нього поточний рахунок, а розподільчий рахунок є лише транзитним рахунком банку, за допомогою якого банки здійснюють функцію попереднього контролю. Оскільки гроші надійшли на його рахунок після введення до банку тимчасової адміністрації, то на їх переказ не поширюються обмеження щодо задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку під час тимчасової адміністрації.

В минулому році голова Національного банку Валерія Гонтарєва розповіла, що за станом на червень 2014 року з 29 млрд гривень кредитного портфелю «Фінанси та кредит» 22 млрд гривень були видані банком компаніям, що належали Жеваго. НБУ неодноразово виділяв кошти на стабілізацію банку «Фінанси та кредит» і, за словами голови Нацбанку, вона особисто пропонувала Костянтину Жеваго розпочати продаж непрофільних активів задля залучення фінансування з метою підтримки банку.
Коментарі
Додати коментар