До новин

«Укрспирт» може уникнути процедури банкрутства

13 вересня, 2016
Резонансні справи
«Укрспирт» може уникнути процедури банкрутства

Збиковий «Укрспирт» хочуть продати. Принаймні такі плани виношує керманич МінАПК. У результаті продажу корпорації ДП «Укрспирт» Україна зможе заробити від $200 млн до $400 млн.

Про це сказав міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий, повідомляє  інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Кутовий зазначив, що Україна і Білорусь - єдині в світі країни з монополією в спиртовій галузі. «Тільки в минулому році тіньовий оборот спирту перевищив 6 млрд гривень, - повідомив він. – Це майже стільки, скільки держава отримала в бюджет від легального спирту».

Міністр наголосив також, що законопроектом «Про особливості приватизації підприємств спиртової та лікеро-горілчаної промисловості» передбачається, що заводи будуть продані виробникам алкогольних напоїв, які п'ять років матимуть ексклюзивне право виробляти спирт.

«Припускаю, що держава зможе заробити від продажу корпорації ДП «Укрспирт» від 200 млн до 400 млн доларів», - підсумував Кутовий.

Нагадаємо, що минулого року Генеральна прокуратура України оголосила підозру керівництву ДП «Укрспирт» в розкраданні 500 млн грн. А саме: 150 млн грн, які були накопичені компанією в результаті несплати податків, а також 350 млн грн, які були безпосередньо вкрадені. Інтерполом було оголошено в розшук обвинуваченого у фінансових махінаціях екс-главу ДП «Укрспирт» Михайла Лабутіна.

Згодом, відповідно до постанови суду в червні 2015 року в центральному офісі ДП «Укрспирт» і на місцях здійснення його діяльності було проведено обшук з метою виявлення і фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Також у рамках розслідування експортних контрактів ДП «Укрспирт» Національне антикорупційне бюро виявило, що експортні контракти «Укрспирту» принесли збитків на 33 млн гривень.

Як випливає із матеріалів провадження, у 2015 році «Укрспирт» продав на експорт 178 тис декалітрів етилового спирту кільком компаніям. Серед них 6 компаній, зареєстрованих у Великій Британії, Латвії та Грузії. Ціна реалізації не перевищувала 7 доларів за дал, тоді як офіційна ціна декалітра спирту, зазначена «Укрспиртом», становила 10,23 доларів за дал. Фактичними одержувачами етилового спирту були інші компанії, які працюють за кордоном. У результаті продажу з урахуванням зміни курсу долара «Укрспирт» отримав 1,32 млн доларів або близько 33 млн гривень.

Наразі Кабмін призначив нового голову комісії з ліквідації «Укрспирту». Ним став заступник директора ДП «Укрспирт» Ільчишин Ігор Анатолійович.

Раніше глава Фонду державного майна Ігор Білоус заявляв, що приватизація ДП «Укрспирт» може відбутися до кінця 2016 року.

Чистий прибуток «Укрспирту» за 2015 рік склав 16 млн грн проти чистого збитку в понад 500 млн грн за 2014 рік.

При цьому підприємство скоротило виробництво спирту на 21% - до 9,4 млн дал, лікеро-горілчаних виробів наростило в 2,4 рази - до 58,3 тис. дал, а також виробило 120 тис. дал омивача для скла.

Продажі спирту скоротилися на 11% - до 9,93 млн дал, лікеро-горілчаних виробів зросли в 2,1 рази - до 58,1 тис. дал.

Основним ринком збуту продукції «Укрспирту» в 2015 році був внутрішній ринок. Частка експорту становила 2% від загального продажу спирту.

 

Коментарі
Додати коментар