До новин

ВАСУ пояснив, чому відновив Укрінбанк

13 вересня, 2016
Банкрутство фінустанов
ВАСУ пояснив, чому відновив Укрінбанк

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) оприлюднив свою ухвалу від 31 серпня, якою було скасовано постанову Національного банку України про віднесення Укрінбанку до категорії неплатоспроможних.

Про це повідомляє інформаційний портал«Банкрутство & Ліквідація.

Згідно з текстом оприлюдненої в Єдиному державному реєстрі судових рішень ухвали, ВАСУ підтвердив постанову Окружного адміністративного суду Києва та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду, в яких було частково задоволено позов акціонерів Укрінбанку.

В тексті ухвали вказано, що НБУ 1 жовтня 2015 року відніс Укрінбанк до категорії проблемних строком до 180 днів. Укрінбанк листом від 8 жовтня минулого року надав НБУ план заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до законодавства, а також план свого фінансового оздоровлення на період з 1 жовтня 2015 року до 1 квітня 2016 року. Цей план передбачав отримання від інвестора Radical Ventures LTD коштів у сумі $21 млн. для підтримання ліквідності банку. Укрінбанк 24 листопада уклав з цим інвестором договір. 30 листопада Укрінбанк подав цей договір до НБУ для реєстрації, а також попросив НБУ перенести строки залучення коштів від інвестора в розмірі 500 млн гривень до 1 січня 2016 року в зв`язку з тим, що договів з інвестором необхідно зареєструвати.

НБУ зареєстрував договір позики Укрінбанку 14 грудня і посилається на те, що згідно з цим договором датою одержання банком грошей є 23 грудня 2015 року.

Враховуючи те, що станом на 24 грудня кошти від інвестора до банку ще не надійшли, НБУ прийняв постанову про віднесення Укрінбанку до категорії неплатоспроможних.

У тексті ухвали ВАСУ вказано, що повідомлення про договір між Укрінбанком та Radical Ventures LTD містяться в матеріалах справи, але документ не містить тексту договору чи його копії з підписами сторін, і тому неможливо перевірити інформацію, що згідно з договором датою одержання банком коштів є 23 грудня 2015 року.

У свою чергу, представники відповідача (НБУ) не надали доказів порушення Укрінбанком банківського законодавства.

Суд вказав, що згідно зі статтею 75 закону «Про банки та банківську діяльність», 180 днів – це  максимально можливий строк, у межах якого НБУ зобов`язаний вирішити питання щодо неплатоспроможності банку. В той самий час «частини восьма–дев’ята статті 75 цього закону допускають протилежну фактичну і правову ситуацію, оскільки нормативні конструкції цих приписів, які виражені у словосполученнях «протягом 180 днів з дня...» та «не пізніше, ніж через 180 днів», передбачають прийняття НБУ рішень щодо проблемного банку ще до того, як він приведе свою діяльність у відповідність до вимог законодавства». Суд зробив висновок, що приписи частин шостої, восьмої та дев`ятої статті 75 закону є нечіткими, неузгодженими і непередбачуваними у застосуванні, оскільки допускають кілька варіантів юридично значимої поведінки суб`єктів правовідносин та множинне розуміння їхніх прав та обов`язків, що є порушенням принципу правової визначеності.

Суд зазначив, що відповідно до принципів правової визначеності НБУ у випадку неточності, недостатньої чіткості і суперечливості норм позитивного права повинен був тлумачити норму на користь невладного суб`єкта (якщо однією зі сторін спору є представник держави або органу місцевого самоврядування), адже якщо держава нездатна забезпечити видання зрозумілих правил, то саме вона і повинна розплачуватися за свої прорахунки. Це так зване правило пріоритету норми за найбільш сприятливим для особи тлумаченням. «Таким чином, Національним банком України при прийнятті постанови №934 від 24.12.2015 не було дотримано законодавчо визначеної процедури, а саме строку для віднесення проблемного банку до категорії неплатоспроможних та прийнято вказане рішення за 95 днів до спливу строку наданого чинним законодавством банку, віднесеному до категорії проблемних для приведення своєї діяльність у відповідність із вимогами законодавства», - сказано в ухвалі суду.

Як повідомлялось, НБУ відніс Укрінбанк до неплатоспроможних у грудні 2015 року, і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав виведення цього банку з ринку. За час цієї процедури Фонд виплатив понад 1,78 млрд гривень за рахунок кредитів, залучених Фондом у Міністерства фінансів.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомив, що планує звернутись до ВАСУ за офіційним роз’ясненням, як саме можна виконати рішення цього суду від 31 серпня, яким було скасовано постанову Національного банку про визнання Укрінбанку неплатоспроможним.

Коментарі
Додати коментар