До новин

20 провідних банків докапіталізувалися на 108 млрд грн

16 вересня, 2016
Події
20 провідних банків докапіталізувалися на 108 млрд грн

Станом на 1 вересня 2016 року топ-20 банків здійснили заходи на виконання програми докапіталізації сукупним обсягом 108 млрд. грн.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили в прес-службі Національного банку України.

Програми капіталізації можуть здійснюватись банками шляхом збільшення капіталу, а також шляхом реалізації заходів, спрямованих на зменшення кредитного ризику.

Такі заходи, серед іншого, можуть передбачати посилення застави за ризиковими кредитами, стягнення застави за кредитами, що не обслуговуються, та роботу з позичальниками для скорочення обсягу проблемних кредитів.

Сукупний позитивний ефект на капітал від таких заходів становить 30,4 млрд грн. Обсяг збільшення капіталу на 1 вересня ц.р. склав 78 млрд грн.

Як зазначила в.о. заступника Голови НБУ Катерина Рожкова: «Збільшення капіталів найбільших банків України свідчить про дієвість обраної Нацбанком стратегії реформування банківської системи, яка поступово переходить від етапів очищення та перезавантаження до етапу сталого розвитку. Докапіталізація банків, що зазнали суттєвих збитків через зниження якості кредитного портфеля, є необхідною умовою стабілізації банківської системи. Підтримка банків акціонерами, у свою чергу, сприятиме посиленню довіри до банків з боку їхніх вкладників та кредиторів».

Чотири банки з перевірених НБУ топ-20 не потребували збільшення капіталу, п’ять – достроково виконали докапіталізацію у повному обсязі. Два банки з тих, що проходили діагностику (ПАТ «Фідобанк» та ПАТ КБ «Хрещатик») виведені з ринку, п’ять – уже виконали програму докапіталізації на 2016 рік та мають намір виконати низку зобов'язань до 2018 року. Ще чотири банки йдуть за узгодженим поетапним графіком, розрахованим на три роки, та наразі перебувають у стадії верифікації Нацбанком заходів, здійснених з метою зменшення кредитного ризику.

Всі банки з топ-20, що пройшли діагностичне обстеження у 2015 році, мають затверджені плани докапіталізації та зобов’язані виконувати всі заходи, передбачені цими планами. Зокрема, усі вони зобов’язані забезпечити показник адекватності регулятивного капіталу на рівні не нижче 5% до кінця вересня 2016 року.

До 2017 року Національний банк планує закінчити діагностику і затвердити плани докапіталізації ще 40 банків України. А до кінця червня 2017 року НБУ здійснить цільову оцінку життєздатності та потреби в капіталі решти банків України.

Діагностичне обстеження топ-20 банків було проведено Національним банком у 2015 році на основі даних від 1 квітня 2015 року.

Коментарі
Додати коментар