До новин

Нацбанк націоналізує «Приват» у випадку кризи

20 вересня, 2016
Події
Нацбанк націоналізує «Приват» у випадку кризи

У випадку кризи влада рятуватиме три системно важливі банки – ПриватБанк, Ощадбанк і Укрексімбанк.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

На випадок кризи українська влада підготувала план дій, якщо у системних банків виникне потреба у входженні держави в їхній капітал. Це закріплено в тексті оновленого Меморандума про економічну та фінансову політику, підписаному між Україною та МВФ.

За відповідних умов цей план передбачає також подання Нацбанком звіту для Кабміну з оцінкою необхідних вливань капіталу в 3-річному горизонті та аналізом життєздатності фінустанови. Його мета – мінімізувати втрати держави.

У разі націоналізації банку Мінфін найматиме відому міжнародну компанію, яка займатиметься в т.ч. вирішенням питання інсайдерських кредитів.

Нагадаємо, в лютому НБУ визначив три системно важливі банки в Україні – ПриватБанк та державні Ощадбанк і Укрексімбанк.

Останнім часом в деяких ЗМІ з’являлася неофіційна інформація про можливу націоналізацію ПриватБанку. В самій фінустанові подібні чутки визнали як такі, що належать «до розряду фантазій».

26 серпня на зборах акціонерів ПриватБанку було ухвалено рішення про збільшення статутного капіталу ПриватБанку на 2,58 млрд грн. за рахунок спрямування частини прибутку 2015 року та частини нерозподіленого прибутку за минулі роки.

На початок 2016 року ПриватБанк декларував показник достатності (адекватності) регулятивного капіталу на рівні 10,7% (вимога НБУ – без врахування кризових пом’якшень – 10%).

Коментарі
Додати коментар