До новин

Якщо ОПЗ не продадуть, він збанкрутує

21 вересня, 2016
Резонансні справи
Якщо ОПЗ не продадуть, він збанкрутує

Одеський припортовий завод стане банкрутом, якщо його не виставлять на продаж цієї осені.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Фонду державного майна Ігор Білоус, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація .

Він, зокрема, зазначив: «Ситуація на ринку мінеральних добрив наразі – найгірша за останні 15 років. Тенденція ця, якщо вірити авторитетним прогнозам, збережеться до 2019 року. Подібні ОПЗ заводи вже зупинено в Китаї та Австралії, зупинила один з заводів і Yara. ОПЗ також не працює».

На думку Білоуса, при наявній високій ціні на газ і зниженні цін на добрива, працюючи, він генеруватме значні збитки.

Завод уже має успадковані борги - борг перед Фірташем, який наразі підтверджено разом із пенею і штрафом на рівні 251 млн доларів, або борги перед постачальниками газу. Тому працювати в збиток, збільшуючи і накопичуючи ці борги, неприпустимо, - вважає голова ФДМУ.

«Разом з тим, до зими завод все-таки доведеться запустити, інакше на нього чекає тривалий складний ремонт», - зауважує Білоус.

Він зазначив, що інвестору, який прийде на завод, крім суми, яку він заплатить за результатами аукціону, доведеться викласти, як мінімум, 380 млн доларів.

Із них 251 млн доларів - це борг, підтверджений Стокгольмським арбітражем, 32 млн доларів - борги перед банками і трейдерами за газ, ще близько 100 млн доларів треба мати як оборотний капітал, щоб запустити завод і змусити його повноцінно функціонувати, - зауважує голова Фонду.

За його словами, усе це доведеться враховувати при визначенні стартової ціни, оскільки це враховують і потенційні інвестори.

«Крім того, якщо завод не виставити на продаж цієї осені, то за таких загальних умов він просто стане банкрутом. Тому ми розуміємо, що треба оголошувати аукціон і знижувати стартову ціну», - підсумував Білоус.

Раніше Білоус казав, що стартова ціна ОПЗ не повинна перевищувати 150 млн доларів.

 

Коментарі
Додати коментар