До новин

Нацкомфінпослуг хоче спростити порядок виплат за полісами страховиків-банкрутів

03 жовтня, 2016
Банкрутство фінустанов
Нацкомфінпослуг хоче спростити порядок виплат за полісами страховиків-банкрутів

Нацкомфінпослуг пропонує новий спрощений порядок виплат по полісам збанкрутілих СК, що передбачає здійснення в першу чергу виплат за шкоду, заподіяну життю і здоров'ю, і в другу чергу — за шкоду, заподіяну майну.

Про це заявив член Нацкомфінпослуг Денис Яструб на засіданні коордради, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За його словами, Нацкомфінпослуг, виконуючи функції Коордради МТСБУ, запропонував Моторному (транспортному) страховому бюро України механізм виплат страхового відшкодування фізичним особам за полісами компаній, які втратили членство в МТСБУ (наприклад, з причини банкрутства) з їх внесків, що знаходяться у фондах бюро.

«Ми знаємо проблематику щодо визнання страховика банкрутом і терміни, в які люди можуть отримати страхове відшкодування. Є законопроекти, які дозволять врегулювати цей процес, але поки вони не прийняті, ми вирішили системно підійти до цього питання і запропонувати Моторному бюро розглянути можливість здійснення виплат фізичним особам шляхом повернення внесків страхових компаній, які втратили членство в Моторному бюро», - зазначив Яструб.

При цьому підкресливши, що виплати можуть здійснюватися тільки фізичним особам, потерпілим у ДТП, або їх спадкоємцям.

За його словами, орієнтовно пропонований порядок передбачає здійснення в першу чергу виплат за шкоду заподіяну життю і здоров'ю, які здійснюються в повному обсязі і в другу чергу — за шкоду, заподіяну майну.

«МТСБУ визначає певний строк, наприклад, два місяці, протягом якого особа може звернутися в Моторне бюро з заявою про виплату. Після бюро вивчає кількість отриманих заяв, залишки фондів страховика, підраховує рівний ліміт задоволення вимог усіх, хто звертався, і після в межах цього ліміту здійснюється виплата. Недоотриману суму можна буде отримати після визнання страховика банкрутом», — зазначив він.

На думку фахівця, таким чином можна зняти напругу зі здійсненням виплат по даному виду страхування, підвищити рівень довіри до ринку і показати приклад усім учасникам процесу, як можна працювати простіше і краще.

Коордрада одноголосно прийняла рішення рекомендувати президії Моторного бюро розглянути це питання на наступному засіданні, попередньо 30 жовтня, відзвітувати про виконання рекомендацій щодо впровадження такого механізму.

Як зазначив у ході засідання президент Моторного бюро Юрій Гришан, роботу в цьому питанні треба вести у двох напрямках: через прийняття законодавчих змін (передбачають здійснення виплат до визнання страховика банкрутом), можливо, із зверненням до президента України з проханням сприяти ухваленню закону як невідкладного, оскільки це соціальний вид страхування, а також шляхом виконання президією бюро рекомендацій координаційної ради з розробкою порядку здійснення виплат по таким компаніям, тільки фізичним особам, яким було завдано шкоди в результаті ДТП або їх спадкоємцям.

За словами заступника генерального директора МТСБУ Людмили Білошицької, у серпні президія бюро вже прийняла рішення про виплату за заподіяну шкоду життю та здоров'ю в повному обсязі.

«Якщо середня регламентна виплата у нас становить 25 тис. грн і взяти кількість звернень по «Гарант-Авто», то виплата може скласти близько 2 тис. грн. Це дуже незначна частина. Навіть якщо виплата буде 500 грн, нам треба завести справу, оформити наказ. Це буде як авансова виплата. Нам потрібні зміни в закон. Ми знаємо, що скоро у нас буде ще кілька таких компаній (які втратили членство в МТСБУ), найближчим часом десятки компаній», — зазначила вона.

Коментарі
Додати коментар