До новин

В «ProZorro.Продажі» відбувся тестовий аукціон з продажу активу збанкрутілого банку

05 жовтня, 2016
Банкрутство фінустанов
В «ProZorro.Продажі» відбувся тестовий аукціон з продажу активу збанкрутілого банку

В рамках підготовки до запуску пілоту електронної системи «ProZorro.Продажі» було проведено перший демонстраційний тестовий аукціон з продажу активів неплатоспроможного банку.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Для тестування було обрано прототип реального активу – будівлю, яка знаходиться на балансі збанкрутіого Брокбізнесбанку.

Пілотний проект системи електронної системи ProZorro.Продажі реалізується на принципах системи електронних закупівель ProZorro за підтримки Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Transparency International Україна, Національного банку України і фонду Western NIS Enterprise Fund, який підтримує ініціативи з просування реформ в Україні та трансформаційні проекти.

Протягом декількох місяців проектна команда ProZorro.Продажі займалася розробкою і побудовою електронної системи, а також залученням нових майданчиків до участі в пілоті. Тестовий аукціон передує проведенню торгів реальними активами, перший з яких запланований на кінець жовтня.

«Запуск проекту ProZorro.Продажі є логічним продовженням проекту системи електронних закупівель ProZorro», - зазначив Максим Нефьодов, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

«Успішний досвід електронної системи в сфері публічних закупівель є дуже корисним для інших сфер, в тому числі у продажі активів неплатоспроможних банків. Хоча ключова процедура ProZorro.Продажі є аукціон з продажу, а не з закупівлі, все ж головні принципи залишаються незмінними: повна прозорість, підзвітність, а також створення справедливої і рівної конкуренції між майданчиками та покупцями», - підкреслив він.

Під час тестового аукціону була повністю протестована процедура продажу активу: від реєстрації лоту і до торгів в режимі онлайн, а також визначення переможця і завантаження договору про продаж. Таким чином, тестування підтвердило готовність системи ProZorro.Продажі до проведення реальних торгів.

Тестовий аукціон відбувався на одному з майданчиків, який раніше не працював з Фондом гарантування вкладів. Також була показана робота з лотом через інші майданчики і біржі, деякі з яких раніше працювали з ФГВ. Таким чином було продемонстровано технічну можливість роботи з новими і старими майданчиками, залучення яких є важливою запорукою успіху ProZorro.Продажі.

«Зараз до нас досить часто надходять скарги від учасників електронних аукціонів на ті чи інші порушення під час торгів.  Організатори аукціону можуть, приміром, не зареєструвати потенційного покупця з надуманої причини, або ж скасувати результати аукціону, посилаючись на фіктивну DDOS-атаку. Ми сподіваємось, що система «Prozorro.Продажі» допоможе вирішити ці та інші подібні проблеми», - зазначила Юлія Берещенко, голова Департаменту консолідованих продажів і управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Паралельно із проведенням тестового аукціону, який проходив в режимі реального часу, відбулася презентація архітектури, процедур і ключових принципів роботи системи.

«Сьогодні нам важливо було продемонструвати головні засали роботи системи, її зручність і простоту у використанні. Ми також успішно випробували її функціонування, то ж можна впевнено казати, що ми готові до повноцінного запуску», - підкреслив керівник проекту ProZorro.Продажі Олексій Соболев.

Перший реальний аукціон в ProZorro.Продажі планується провести наприкінці жовтня. Наразі триває акредитація майданчиків для участі у пілотному проекті.

Згідно з оновленими вимогами Фонду гарантування вкладів, доступ до роботи з новою системою можуть отримати широке коло електронних майданчиків, в тому числі ті, які активно працюють в рамках електронної системи публічних закупівель ProZorro.

Читайте також: Юлія Берещенко: Моє завдання – прозорий продаж активів

Коментарі
Додати коментар