До новин

У Фонді гарантування визначали стратегію продажу активів неплатоспроможних банків

07 жовтня, 2016
Продаж
У Фонді гарантування визначали стратегію продажу активів неплатоспроможних банків

У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб відбувся прес-клуб на тему «Стратегія продажу активів неплатоспроможних банків».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу фонду.

Про те, які активи зараз перебувають в управлінні Фонду, як налагоджено процес продажу майна банків, що ліквідуються, та що зроблено задля реформування системи торгів, розповіла директор Департаменту консолідованого продажу та управління активами Фонду Юлія Берещенко. Участь у зустрічі також взяли Тарас Єлейко, начальник відділу роботи зі спеціальними корпоративними активами, Євгеній Гарбар, начальник відділу роботи зі стандартними корпоративними активами, Євгенія Баранюк, начальник відділу роботи з нерухомим майном, Максим Бурячок, начальник відділу роботи з кредитами фізичних осіб та Олексій Соболев, керівник проекту «Prozorro.Продажі», а також Євген Білик, координатор програми розвитку системи «PrоZorro.Продажі», Transparency International Україна.

«Питання забезпечення максимального рівня прозорості та ефективності процесу продажу активів неплатоспроможних банків завжди було серед пріоритетних для Фонду гарантування вкладів. Ми пройшли шлях від продажу «з молотка» до нормальних біржових торгів, ввели колегіальний принцип прийняття рішень щодо продажу активів. Крім того, принципово змінився підхід до опису лотів, що виставляються на торги. Ми максимально розкриваємо інформацію про активи, адже зацікавлені привернути до них увагу усіх потенційних інвесторів. Сподіваємось, прозорість процедури аукціонів та розкриття інформації про активи сприятимуть зростанню конкуренції, а як результат – і ціни. А отже  – збільшаться і надходження до неплатоспроможних банків, що дозволить у більш повній мірі розрахуватися із вкладниками та кредиторами банків, що ліквідуються», – сказав, відкриваючи прес-клуб, директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін.

На сьогодні балансова вартість активів неплатоспроможних банків, що передані в управління Фонду, складає 448 млрд грн. Варто наголосити, що 80% активів неплатоспроможних банків це кредити, 20% – основні засоби банків, що ліквідуються. При цьому оціночна вартість активів становить 99 млрд грн, що менше ¼ балансової. Така суттєва відмінність між балансовою та оціночною вартостями, у першу чергу, пов’язана з девальвацією гривні, адже значна частина кредитів була видана в іноземній валюті.

На оціночну вартість активів впливає і їхня якість: обслуговування переважної більшості кредитів припиняється із запровадженням у банк тимчасової адміністрації. Позичальників, з метою уникнення виконання зобов’язань перед банком, часто розпочинають процедуру банкрутства.  Значна  частина активів неплатоспроможних банків розташовується у зоні проведення АТО чи ж у Криму.

«Через слабкість та недосконалість вітчизняної судової системи, захист прав кредиторів в Україні знаходиться на дуже низькому рівні. У судовому порядку стягнути заборгованість складно. Виникають проблеми і на етапі Державної виконавчої служби: зараз на виконанні в органах ДВС перебуває майже 113 тисяч виконавчих проваджень, за якими на користь банків, що ліквідуються, підлягають стягненню кошти на загальну суму близько 150 млрд грн», – сказала Юлія Берещенко.

Загалом до правоохоронних органів подано 3 214 заяв про вчинення кримінального злочину на загальну суму 256 млрд грн, з яких 376  заяв до власників та ТОП-менеджерів неплатоспроможних банків на загальну суму 187 млрд грн, у тому числі за статтею 2181 ККУ (доведення до неплатоспроможності) - 69 заяв на загальну суму 80 млрд. грн.

Крім того, Фондом (неплатоспроможними банками) подано 93 385 позовів щодо звернення стягнення на майно позичальників на загальну суму 190 млрд грн.

Варто наголосити, що половина усього кредитного портфеля неплатоспроможних банків – це кредити 600 великих позичальників на суму майже 180 млрд грн, що у 2,5 рази перевищує суму гарантованого відшкодування, яку Фонд уже виплатив вкладникам неплатоспроможних банків. У переважній більшості це кредити пов’язаних осіб та інсайдерів, які бралися з метою ніколи не повертатися. Забезпеченням за ними є «сміттєві» цінні папери, неліквідне майно. Продаж великих кредитів дуже важливий для того, щоб компенсувати витрати Фонду на виплати гарантованого відшкодування вкладникам та задовольнити вимоги кредиторів банків.

На сьогодні майже 80% активів Фонду ще жодного разу не виставлялися на торги. Фонд має можливість проводити до 500 аукціонів щомісяця. Але цього недостатньо, аби виконати завдання, поставлене перед Фондом – у максимально стислі строки за максимальною ціною продавати активи банків, що ліквідуються. Допомогти цьому має нова система «ProZorro.Продажі».

«Головне завдання проекту - максимально підвищити ефективність продажу активів завдяки прозорості, відкритості, легкому і рівному доступу, а також конкeренції між майданчиками - тобто завдяки принципам, які сповідує команда ProZorro в сфері публічних закупівель. Ми використали найкращі практики і досвід реформи закупівель для побудови найсучаснішої системи продажів», - розповів керівник проекту «Prozorro.Продажі» Олексій Соболев.

4 жовтня в системі «ProZorro.Продажі» відбувся перший публічний тестовий аукціон. Для демонстрації можливостей системи та проведення віртуальних торгів було обрано прототип реального активу – будівлю, що перебуває на балансі ПАТ «Брокбізнесбанк».

«Публічний тестовий продаж відбувся не лише успішно, але й максимально наближено до реальності. Крім трьох запланованих ставок від тестерів, було додатково отримано три реальні від сторонніх осіб. Обмежити участь бажаючих у системі не можна. Така архітектура системи хоч і призвела до подовження часу презентації тестового продажу, але вона є саме тим, що потрібно для досягнення цілей проекту - побудови дійсно відкритої та прозорої системи державних продажів», - розповів координатор програми розвитку системи «PrоZorro.Продажі» від Transparency International Україна Євген Білик.

Коментарі
Додати коментар