До новин

Сумнівні офшори через процедуру банкрутства виборюють контроль над Одеським НПЗ

19 жовтня, 2016
Резонансні справи
Сумнівні офшори через процедуру банкрутства виборюють контроль над Одеським НПЗ

Господарський суд Одеської області вже майже рік розглядає справу про банкрутство акціонерного товариства «Одеський нафтопереробний завод» сьогодні, 19 жовтня, доля ОНПЗ може бути вирішена остаточно.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Dumskaya.

Позов про визнання ОНПЗ банкрутом у листопаді минулого року ініціював підприємство «Одесаобленерго», пізніше до нього приєдналися й інші кредитори, серед яких Одеська міськрада, Пенсійний фонд, інститут «Нефтехимпроект», підприємства «Укртелеком», «Лукойл», «Енергія і газ Україна», «спецтехніки-нагр-Сервіс-Юг», «Енергосервіс», яким нафтопереробний завод заборгував за товари і послуги тощо. Також серед кредиторів є кіпрські компанії — Phonrun Operation Limited і Empson Limited, які, судячи з документів, які вони надали, у 2010-2013 роках давали одеському підприємству кредити на поповнення оборотних коштів. Незважаючи на заперечення розпорядника майна ОНПЗ та інших кредиторів, суддя Господарського суду Одеської області Геннадій Зеленов визнав їх претензії на суму понад 14 мільярдів гривень — це більше 95% всієї заборгованості. В результаті дві офшорні компанії, які пов'язують з колишнім власником заводу «младоолигархом» Сергієм Курченко, стали основними претендентами на одеське підприємство.

Наявність багатомільярдних боргів підтверджуються тільки даними бухгалтерського обліку самих кредиторів: первинна бухгалтерська документація ОНПЗ була вилучена слідчими за рішенням судів ще в березні 2014 року. Також у справі відсутні виписки обслуговуючого банку, у зв'язку з тим авторитетний судовий експерт (доктор економічних наук, професор Микола Корінько) прийшов до висновку, що встановити реальну суму заборгованості ОНПЗ перед кіпрськими офшорками за наявними у справі матеріалами та документами неможливо. У зв'язку з цим за ініціативою народного депутата Олексія Гончаренка було ініційовано кримінальне розслідування законності дій судді Зеленова.

Підприємство «спецтехніки-нагр-Сервіс-Юг» оскаржило рішення в апеляційній інстанції. На засіданні 5 жовтня 2016 року активісти проукраїнських організацій звинуватили колегію суддів в упередженості і намір передати завод структурам Курченко. У хід пішли заяви про мінування і зеленка, засідання було зірвано, більш того — в той день була повністю зупинена робота суду.

Чергове засідання по даній справі призначено на 19 жовтня на 11:00.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, колектив ОНПЗ висунув кандидатури своїх представників до комітету кредиторів.

Коментарі
Додати коментар