До новин

Жванія і Мартиненко заборгували ОТП Банку понад 260 млн грн

21 квітня, 2015
Борги
Жванія і Мартиненко заборгували ОТП Банку понад 260 млн грн

ОТП Банк заявляє, що бізнес-група Давида Жванії та Миколи Мартиненка не хоче повертати фінансовій установі понад 260 млн гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "Економічну правду".

Банк направив листа на ім'я президента Петра Порошенка із подробицями спору.

У листі йдеться, що в 2008 році угорська група в особі української "дочки" вирішила відкрити інвестиційний кредит підприємству "Юністіл" на купівлю обладнання для виробництва оцинкованого сталевого листа.

Банк надав компанії дві кредитні лінії. Сума виділених коштів становила 18 млн доларів і 43 млн гривень. Займ підприємство вибирало декількома траншами протягом п'яти років - з 2008 року по 2013 рік.

З 2013 року підприємство припинило виплати. За даними банку, утворилася заборгованість на суму понад 200 млн у гривневому еквіваленті.

У листі, підписаним головою правління банку Тамашем Хак-Ковачем, також пояснюється, чому "ОТП" вирішив видати кредит малознайомій компанії.

"Вирішальним аргументом стало те, що підприємство пов'язане з промисловими гігантами - ВАТ "Криворізький турбінний завод "Констар" та ВАТ "Запорізький абразивний комбінат", які мають виробництво та ліквідне майно. Ці підприємства і "Юністіл" входять до бізнес-групи, яка знаходиться в орбіті впливу Жванії і Мартиненка", - йдеться в листі глави правління банку.

Згадані в листі підприємства були поручителями позичальника. Запорізький комбінат - фінансовим, "Констар" - майновим. При цьому виробнича лінія "Юністілу", на закупівлю якої пішла велика частина кредиту, була встановлена ​​на території турбінного заводу.

За даними банку, позичальник встиг виплатити 5,7 млн ​​доларів і 97,6 млн гривень. Незначну частину з вказаної суми ОТП примусово списав з рахунків "Юністілу" і фінансового поручителя.

Після цього банк вирішив стягнути борги через суди, але безуспішно. Загальна сума претензій ОТП до позичальника і його поручителів становить 263,486 млн гривень. У банку запевняють, що тут не обійшлося без втручання власників групи.

"Власники цих підприємств у рамках стратегії неповернення боргів застосовують весь арсенал політичного впливу для тиску на суддів, державних виконавців та інші держоргани", - йдеться у листі.

За словами Жванії, він є міноритарним акціонером Запорізького абразивного комбінату, а до "Юністілу" і "Констару" відношення не має. "З Мартиненко ми не є партнерами вже давно. Це все застаріла інформація", - говорить він.

За інформацією ЕП, ні Жванія, ні Мартиненко не були присутні на переговорах з ОТП, коли вирішувалося питання виділення кредиту. Про перспективи нового бізнесу з банкірами говорив один із їхніх партнерів - Сергій Перелома.

Це колишній глава правління і фактичний власник заводу "Констар", який виступив майновим поручителем "Юністілу".

У той же час 12,35% акцій "Констару" належить компанії Fоrtеr Hоldings Liмitеd. Через неї група "Брінкфорд", створена на початку 1990 років Жванією і Мартиненко, контролювала ряд українських підприємств.

Перелома і Жванія - давні бізнес-партнери. Жванія в 2006 році передав йому частину активів корпорації "Брінкфорд" - фірми "Варрант" і "Енерготехнології".

Крім того, Перелома є членом зіркового колективу співзасновників агентства нерухомості "Вортекс", куди входить і Мартиненко.

Будучи власником низки підприємств, Перелома зараз також перший заступник голови "Нафтогазу України" і голова наглядової ради "дочки" НАК - "Укртрансгазу".

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд розпочав санацію криворізького турбінного заводу "Констар".

Коментарі
Додати коментар