До новин

Уряд доопрацював законопроект щодо змін законодавства у сфері банкрутства

21 квітня, 2015
Законодавство
Уряд доопрацював законопроект щодо змін законодавства у сфері банкрутства

Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проект закону №2679 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення бізнес-клімату в Україні)", що є доопрацьованим варіантом раніше відхиленої Радою урядової ініціативи.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на пояснювальну записку до проекту закону, розміщену на сайті Верховної Ради України.

Законопроект розроблений Міністерством юстиції і пропонує Раді ввести новий механізм захисту прав кредиторів в процесі відновлення платоспроможності боржника.

"Проектом закону передбачається запровадити низку новел, які сприятимуть покращенню бізнес-клімату в Україні та підвищенню її у рейтингу Doing Business", - йдеться у пояснювальній записці.

Уряд декларує, що прийняття закону забезпечить:

- надання веб-доступу індивідуальному кредитору до інформації щодо неплатоспроможного боржника;

- розширення прав кредиторів в процесі провадження справи щодо неплатоспроможності;

- вдосконалення нормативно-правового регулювання цільового призначення позик, які має право отримати неплатоспроможний боржник;

- надання можливості керуючому санацією виступати замовником аукціону для продажу майна боржника в процедурі санації;

- розміщення замовником аукціону інформації щодо проведення конкурсу про визначення організатора аукціону на спеціалізованій сторінці веб-сайту державного органу з питань банкрутства.

Також розробники законопроекту пропонують низку змін до діючого законодавства з метою оптимізації процесу примусового виконання рішень органами державної виконавчої служби.

Зокрема, пропонується:

- запровадити можливість надсилання копій постанов державного виконавця адресатам кур’єрською доставкою;

- встановити, що документи виконавчого провадження державним органам, банкам, іншим фінансовим установам, іншим органам, установам, організаціям, посадовим особам можуть надсилатися у формі електронних документів;

- спростити процедуру реєстрації обтяження майна боржника шляхом надання державним виконавцям повноважень державного реєстратора щодо реєстрації обтяжень речових прав;

- передбачити, що у разі, якщо майно боржника передано на реалізацію, а шестимісячний строк оцінки закінчився, то повторна оцінка в цьому випадку не проводиться;

- запровадити єдиний підхід до реалізації земельних ділянок у виконавчому провадженні. Проектом удосконалюються окремі норми у сфері у сфері ведення та використання відомостей Державного земельного кадастру, а також окремі положення у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", - зазначають ініціатори закону.

При цьому у Мінюсті сподіваються, що прийняття Радою пропонованого закону сприятиме вдосконаленню нормативно-правової бази щодо провадження у справах про банкрутство; розширенню повноважень кредиторів у процедурах банкрутства; вдосконаленню процедури та прозорості реалізації майна боржників у процедурах банкрутства; підвищенню результативності процедур банкрутства та збільшенню відсотка погашення вимог кредиторів; оптимізує процес примусового виконання рішень, значно скоротить витрати держбюджету на проведення виконавчих дій, дозволить спростити та пришвидшити процедуру накладення (зняття) арешту на нерухоме майно боржника під час примусового виконання рішень органами державної виконавчої служби, удосконалить процедуру оцінки та реалізації майна, що в свою чергу сприятиме підвищенню ефективності виконання рішень; удосконалить окремі норми у сфері у сфері ведення та використання відомостей державного земельного кадастру, а також окремі положення у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, вчора Кабмін подав до Ради проект закону №2679 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення бізнес-клімату в Україні)".

Коментарі
Додати коментар