До новин

Почався суд над суддею, що розпочала банкрутство «Чорноморнафтогазу»

28 листопада, 2016
Резонансні справи
Почався суд над суддею, що розпочала банкрутство «Чорноморнафтогазу»

У Києві судять суддю, через яку Україна могла втратити шанси повернути чорноморський шлейф.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ТСН.

П'ять місяців тому Анна Яковенко визнала цілком законними вимоги кримської фірми, якій «Чорноморнафтогаз» заборгував досить скромну суму у 417,7 тис. грн. За цю дрібницю ухвалила почати банкрутство компанії, якій належать усі бурові платформи у Чорному морі - від Керчі до Одеси.

Суддя проігнорувала Закон України про трубопровідний транспорт, який забороняє банкрутити «Чорноморнафтогаз». Суддя визначила, що ця норма суперечить закону про банкрутство. Свою рацію Анна Яковенко доводитиме у Печерському суді, який тепер судить її.

А от прокуратура ухвалу законною не вважає. Вона прийняла скаргу «Чорноморнафтогазу» і відкрила провадження проти судді – за винесення неправосудного рішення. Анні Яковенко світить п'ять років за ґратами.

В кабінеті голови «Чорноморнафтогазу» уже сидів призначений судом арбітражний керуючий. Це могло поставити хрест на спробах України захистити Крим на міжнародній арені. Внаслідок окупації Росія вкрала газових активів на 14 мільярдів гривень. За три роки поцупила з українського шельфу 6 мільярдів кубометрів палива на мільярд доларів. «Чорноморнафтогаз» подав на Росію три позови - насамперед до Стокгольмського арбітражу. Та через скромне рішення Київського господарського суду про банкрутство компанія втратила б усі юридичні повноваження у Стокгольмі.

«Страшно собі представити! Якщо «Чорноморнафтогаз» є банкрутом, зникає ця юридична особа. Ця юридична особа не є позивачем в міжнародних судах і ми вибачили Росії і зробили їй подарунок, включаючи ті ресурси, той газ, який наразі видобувається з шельфу», - каже голова правління «Чорноморнафтогазу» Світлана Нєжнова.

Газовики уникнули банкрутства – виграли апеляцію. Та проти «Чорноморнафтогазу» судяться ще десятки дрібних компаній, загальна сума позовів – 600 мільйонів гривень. Чому так сталося, міг би розповісти екс-керівник «Нафтогазу», нині депутат-опозиціонер Євген Бакулін. Під час окупації він мав змогу вивезти більшість активів газовиків з Криму, включаючи і секретні документи з геологічної розвідки. Але не вивіз. А зараз просто не знайшов часу на коментарі телебаченню.

Анні Яковенко, яка оголосила банкрутство «Чорноморнафтогазу», обирають запобіжний захід. Прокурор просить особисте зобов'язання і не просить відсторонення її від посади. Та перше слухання зірвалося. Суддя Печерського суду з невідомих причин заборонила телебаченню знімати, як судять її колегу. І засідання перенесла.

Коментарі
Додати коментар