До новин

Через позови пов’язаних осіб банк «Хрещатик» може втратити активів на 250 мільйонів

01 грудня, 2016
Резонансні справи
Через позови пов’язаних осіб банк «Хрещатик» може втратити активів на 250 мільйонів

ФГВФО заявляє, що існує ризик виведення активів банку «Хрещатик» на 0,25 млрд грн внаслідок судових рішень на користь позичальників – пов’язаних із банком юридичних осіб.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Фонду.

За даними Фонду, групою позичальників, які є пов’язаними із банком особами, подано позовні заяви до Господарського суду м.Києва із вимогою визнати припиненими їх зобов’язання перед банком «Хрещатик» та припинення обтяжень на нерухоме майно заставною вартістю 0,47 млрд грн, яке було передане в забезпечення наданих кредитів. Мова йде про земельну ділянку у Феофаніїї, квартири та нежитлові приміщення на вул. Вишгородській у Києві.

Зазначена група позичальників стверджує, що на початку 2015 р. уклали договори щодо відступлення права вимоги за депозитами фізичних осіб на загальну суму 8 млн дол США. Як згодом з’ясувалось, цими вкладниками є родичі одного з керівників банку, який був членом правління до введення тимчасової адміністрації.

Уповноважена особа ФГВФО на ліквідацію банку «Хрещатик» стверджує, що є всі підстави вважати, що вказані договори відступлення права вимоги, а також інші документи, що мають значення для розгляду справи (зокрема, заява про зарахування зустрічних однорідних вимог, вимога банку щодо дострокового повернення всієї суми заборгованості) були укладені вже у період здійснення процедури ліквідації банку перед поданням позовних заяв.

Власне, на основі цих документів група позичальників в судовому порядку намагається визнати дійсним зарахування зустрічних однорідних вимог.

Господарським судом м.Києва (суддя Літвінова М.Є.) 25 листопада 2016 року винесено рішення, яким позовні вимоги одного з позичальників задоволено в повному обсязі. При цьому жодні заперечення по суті позовних вимог до уваги судом не приймалися, в тому числі було безпідставно відхилено два клопотання банку про призначення технічної експертизи вищезазначених документів, наслідком чого стало ухвалення рішення із порушенням як матеріальних так й процесуальних норм. Банк «Хрещатик» готує апеляційну скаргу на це рішення.

Крім того сьогодні, 1 грудня 2016 року, Господарський суд м.Києва (суддя Мандриченко О.В.) розгляне позов ще одного позичальника, який був задіяний у цій схемі виведення активів з Банку Хрещатик.

Нагадаємо, ФГВФО повідомив, які приміщення банку «Хрещатик» здадуть в оренду.

Коментарі
Додати коментар