До новин

АППУ пропонує визнати задекларовані фізичними особами доходи такими, що одержані без порушення закону

30 січня, 2017
Законодавство
АППУ пропонує визнати задекларовані фізичними особами доходи такими, що одержані без порушення закону

Асоціація платників податків України пропонує з 1 січня 2018 року визнати задекларовані фізичною особою доходи та майно такими, що одержані без порушення норм відповідного чинного законодавства шляхом добровільного декларування ними протягом 6 місяців з дня набрання чинності Податкового Кодексу України.

Така норма передбачена ліберальним ПК, розробленим АППУ у співпраці з українським бізнесом. Державі пропонується також забезпечити гарантії суб’єктам подання нульової декларації:

 -  не розпочинати провадження у справі про адміністративне правопорушення за порушення податкового, валютного законодавства, законодавства про єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, збори на обов`язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій у зв'язку із задекларованими об`єктами;

- не притягувати до кримінальної та юридичної відповідальності стосовно об'єктів, щодо яких подано нульову декларацію, – з моменту подання такої декларації до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Як наголошують в АППУ, податкову легалізацію необхідно провести в рамках ліберальної податкової реформи України при активному інформаційному супроводженні та масовій роз'яснювальній роботі серед підприємців. При цьому держава має забезпечити 100% гарантії щодо визнання легалізованих активів та уникнення адміністративного чи кримінального переслідування для суб`єктів подання нульової декларації. Крім того, підприємців необхідно звільнити від обов'язку надання інформації про джерела походження задекларованих доходів та майна і забезпечити нерозголошення відомостей про суб`єкта подання нульової декларації та інформації, що в ній міститься.

«Подання нульової декларації є добровільним, - каже Президент АППУ Грігол Катамадзе. - Це один із інструментів для виведення бізнесу з «тіні». Маємо велику надію, що Концепція запровадження нульової декларації стане одним із драйверів зростання української економіки і допоможе поліпшити інвестіційний клімат. Ми вважаємо за доцільне надати можливість усім задекларувати всі активи, наявні на момент складання нульової декларації. З цього і почнеться відлік накопичення доходів і контроль витрат фізичної особи».

В АППУ наводять приклади інших країн, які пройшли шлях з легалізації коштів та майна: Німеччина, Бельгія, Казахстан, Ірландія, Італія, Філіппіни, Індія, Пакистан, Франція, Росія, Грузія. Головними чинниками успішної кампанії з легалізації коштів та майна у цих країнах можна вважати забезпечення належних стимулів до легалізації тіньових доходів, достатні правові гарантії з боку держави, та невідворотність подальшого покарання за використання не легалізованих доходів.

«Щодо непрямих методів контролю доходів, то, на нашу думку, їх буде доцільно застосовувати лише після 6 місяців, відведених для добровільного декларування. Необхідно буде проаналізувати витрати фізичних осіб, які використовують факти і докази, не вказані в документах, і систематично відслідковувати діяльність особи. Тоді у контролюючого органу буде можливість довести, що задекларований дохід не відповідає рівню життя засновників підприємства або господарській діяльності платників податків», - додає Грігол Катамадзе. 

Коментарі
Додати коментар