До новин

Власники банку «Хрещатик» вивели з нього 3 млрд гривень - ФГВФО

13 лютого, 2017
Резонансні справи
Власники банку «Хрещатик» вивели з нього 3 млрд гривень - ФГВФО

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявляє, що напередодні визнання банку «Хрещатик» неплатоспроможним з нього було виведено активів на суму 3 млрд гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду.

Нагадаємо, в межах ліквідаційної процедури розпочався продаж активів ПАТ «КБ «Хрещатик».

«Незважаючи на те, що «на папері» вартість активів банку, включених у ліквідаційну масу, становить 8,13 млрд грн, незалежні ліцензовані оцінювачі визначили їх вартість у 2,65 млрд грн», - зазначають у ФГВФО..

При цьому за сумою затверджених акцептованих вимог кредиторів банк є одним з найбільших банків, в яких розпочата процедура ліквідації - 6,15 млрд гривень.

«Сьогодні фондом подано 66 заяв про вчинення кримінальних правопорушень, направлено 220 позовних заяв і відкрито 270 виконавчих проваджень у тому числі з метою повернення виведених топ-менеджментом банку активів. 52% у структурі активів «Хрещатику» на суму 4 305,48 млн грн - це кредити. З них абсолютна більшість (93%) - кредити юридичних осіб», - наголошують у Фонді..

Незважаючи на те, що «на папері» вартість кредитів корпоративних клієнтів становить 4 005,68 млн грн, незалежна оцінка, майже в п'ять разів менше - 834,36 млн грн. Серед причин, які впливають на ринкову вартість кредитів - їх низький рівень обслуговування і малоліквідні застави.

Так, понад 84% кредитного портфеля юридичних осіб на суму 3,38 млрд грн – це кредити, що видані пов'язаним з банком компаніям. З моменту визнання банку неплатоспроможним позичальники не обслуговують свої позики, незважаючи на те, що ведуть активну господарську діяльність.

Крім того, майже половина кредитного портфеля корпоративних клієнтів банку є фактично незабезпеченими: кредити на 1,068 млрд гривень були видані під заставу «сміттєвих цінних паперів»; ще на 0,57 млрд гривень під заставу майнових прав за контрактами або договорами поруки, або ж взагалі спочатку були беззаставними.

«При цьому, за декілька днів до введення тимчасової адміністрації (в період з 30 березня по 4 квітня 2016 року) керівництвом та акціонерами банку була застосована схема, результатом якої стало згортання заборгованості ряду пов'язаних юридичних осіб і вивільнення з-під застави високоліквідного забезпечення вартістю майже 1 млрд грн», - заявляють у Фонді.

У той же час майже чверть активів банку (на суму 1 868,23 млн грн) - боргові цінні папери пов'язаних з банком компаній.

Незважаючи на те, що між банком та емітентами облігацій було укладено договори зворотного викупу, за станом на січень 2017 року ці зобов'язання не виконані. При цьому 85% облігацій (майже на 1,6 млрд гривень) - незабезпечені.

Випуск облігацій проводився під інвестиційні проекти, проте є підстави припускати, що планів реалізовувати ці проекти не було, а мала місце схема виведення коштів банку.

За виявленими фактами маніпуляцій з активами уповноваженою особою Фонду направлені заяви до правоохоронних органів, а за кількома епізодами вже тривають судові процеси.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВ продовжує виплати відшкодувань вкладникам банків «Хрещатик» та «Дельта».

Коментарі
Додати коментар