До новин

Фіскальна служба планує не перевіряти ФОПи при ліквідації

24 лютого, 2017
Ліквідація
Фіскальна служба планує не перевіряти ФОПи при ліквідації

Державна фіскальна служба пропонує переглянути критерії для проведення обов’язкової перевірки фізосіб-підприєців при їх закритті та спрощення процедури зняття їх з податкового обліку.

Про це повідомив голова ДФС Роман Насіров під час засідання Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За його словами, відповідно до діючого законодавства ДФС в обов’язковому порядку перевіряє кожного підприємця в процесі його ліквідації.

«Враховуючи цьогорічні нововведення щодо необхідності сплати  ФОПами єдиного внеску навіть при відсутності прибутку, з 1 грудня 2016 року до 20 лютого 2017 близько 330 тисяч підприємців припинили свою діяльність. При цьому, більшість закритих ФОПів були «сплячими» та давно не вели господарську діяльність», - зазначають фіскали..

«На цей рахунок існує два накази Мінфіну. Один з них стосується ЄСВ, другий – всіх інших податків. Ми вважаємо, що варто переглянути ці накази і створити більш конкретні вимоги – в яких випадках, в залежності від критеріїв тієї фізособи-підприємця, що закривається, яка потрібна чи не потрібна перевірка», - сказав Насіров.

Нагадаємо, 27 грудня президент Петро Порошенко підписав зміни до законодавства щодо роботи фізичних осіб-підприємців. Відповідно до нових норм, вже з 1 січня окремі категорії ФОПів, зокрема другої та третьої груп, будуть змушені платити єдиний соціальний внесок 704 гривні на місяць, навіть якщо тимчасово не мають жодного прибутку. Раніше ФОП, коли у певному періоді мав прибуток, то сплачував 5% податок та ЄСВ. Якщо ж руху коштів не було, то сплачувати не було необхідності. Тому багато підприємців тримали відкриті ФОПи, а платили податки тільки тоді, коли мали реальні прибутки.

Нововведення ще до почату дії призвело до масового закриття ФОПів людьми, які використовували їх не постійно - так званих «сплячих ФОПів».

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, за тиждень в Україні ліквідували майже 11 тисяч ФОПів.

Коментарі
Додати коментар