До новин

ЄБРР підтримуватиме фінансову реструктуризацію в Україні

12 квітня, 2017
Законодавство
ЄБРР підтримуватиме фінансову реструктуризацію в Україні

Мінекономрозвитку ратифікувало угоду між Незалежною асоціацією банків України та Європейським банком реконструкції та розвитку про спільне впровадження механізму фінансової реструктуризації в Україні.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Асоціації.

Асоціація та ЄБРР об’єднали зусилля, щоб створити всі умови для ефективного впровадження механізму фінансової реструктуризації в Україні. Укладена між ними грантова угода передбачає створення Секретаріату та Арбітражного комітету, а також укріплення потенціалу їх представників і арбітрів та підтримку в розробці нової адміністративної бази Закону «Про фінансову реструктуризацію».

«Динаміка зростання непрацюючих кредитів, яку ми спостерігаємо з 2014 року, невтішна і набуває загрозливих обертів. Тому Асоціація без вагань підтримала ідею впровадження механізму фінансової реструктуризації в Україні, взявши безпосередню участь у роботі над розробкою законопроекту, а тепер і його реалізації», – розповіла виконавчий директор Асоціації Олена Коробкова.

Проте, за її словами, без належного фінансування механізм не мав би шансів запрацювати. Незалежна асоціація банків своїми силами була здатна покрити не більше 25% необхідної суми. Тому Асоціація дуже рада, що ЄБРР погодився виділити необхідні кошти, аби механізм фінансової реструктуризації запрацював повноцінно. Згідно офіційної статистики НБУ, сума непрацюючих кредитів на початок цього року становила 276 млрд. грн. або 26,7% усього кредитного портфелю банків, що відповідає 11,6% ВВП України. Хоча ще влітку минулого року, коли приймався Закон «Про фінансову реструктуризацію», ця сума була відчутно менша та становила 260 млрд. грн. або 23,5% кредитного портфелю по системі.

А ще два роки тому, вона дорівнювала лише 8% кредитного портфелю. Як зазначається в повідомленні НАБУ, механізм фінансової реструктуризації сприятиме підтримці стабільності фінансової системи шляхом відновлення компаній, що опинилися в критичному фінансовому становищі. Процедура фінансової реструктуризації проводиться в позасудовому порядку шляхом переговорів між боржником, залученими кредиторами та інвесторами. Ініціювати процедуру фінансової реструктуризації боржник може з поданням письмової заяви до Секретаріату – адміністративного органу, який здійснює технічну підтримку процедури.

В ході добровільної фінансової реструктуризації можуть бути переглянуті терміни погашення боргу, розмір процентних ставок або інших умов кредитного договору. Підготовка проекту Закону «Про фінансову реструктуризацію» здійснювалася в рамках спільного проекту ЄБРР та Світового банку. Він безпосередньо пов’язаний зі змінами до Податкового кодексу України і передбачає податкові пільги для учасників процедури реструктуризації. Такі пільги також залишатимуться чинними протягом трьох років.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ЄБРР оцінив рівень проблемних кредитів в Україні в 30%.

Коментарі
Додати коментар