До новин

НБУ визнав Діамантбанк неплатоспроможним, ФГВФО виводить його з ринку

25 квітня, 2017
Банкрутство фінустанов
НБУ визнав Діамантбанк неплатоспроможним, ФГВФО виводить його з ринку

24 квітня 2017 року правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення ПАТ «Діамантбанк» до категорії неплатоспроможних, Фонд гарантування вкладів фізосіб на підставі цього рішення ввів до фінустанови тимчасову адміністрацію.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Нацбанку.

Регулятор пояснює цей крок тим, що банк станом на 1 квітня не зміг забезпечити належний рівень нормативу достатності регулятивного капіталу.

«За результатами діагностичного обстеження було затверджено необхідний обсяг докапіталізації ПАТ «Діамантбанк». ПАТ «Діамантбанк», як і вся друга двадцятка банків за розмірами активів, повинен був забезпечити значення нормативу достатності регулятивного капіталу (Н2) не менше ніж 5% станом на 1 квітня 2017 року. Діамантбанк подав до НБУ план реструктуризації, який передбачав виконання низки заходів з метою докапіталізації банку. Протягом 2016 року керівництво та власники істотної участі банку вживали заходи для виконання вимог з докапіталізації, зокрема, шляхом погашення кредитів позичальників – пов’язаних осіб, надання безповоротної фінансової допомоги, збільшення обсягу забезпечення за кредитами. Однак, станом на 1 квітня 2017 року Діамантбанк не забезпечив виконання заходів, передбачених планом реструктуризації, внаслідок чого банк не досяг мінімального значення нормативу достатності регулятивного капіталу», - пояснили в НБУ.

На підставі рішення НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних Фонд гарантування вкладів фізичних осіб запровадив тимчасову адміністрацію в ПАТ «Діамантбанк» строком на один місяць.

ФГВФО почав процедуру виведення банку з ринку.

На початку лютого колишній депутат Верховної Ради від фракції «Народний фронт» Микола Мартиненко став власником 2,48% акцій Діамантбанку. Мартиненко увійшов в капітал банку через ТОВ «Техно-Інвест», якому належить 24,8% акцій Діамантбанку.

Акціонерами цієї компанії є колишній помічник екс-депутата Ради Давида Жванія, В'ячеслав Циганенко (49,5% акцій), колишній помічник Жванії Ігор Керезь (45,5%) і Микола Мартиненко (5% акцій). Керезь опосередковано володіє 44,5% акцій фінустанови, а Давид Жванія прямо володіє 23,81% акцій.

За даними НБУ, на 1 жовтня за розміром активів банк займав 23-е місце (7,198 млрд гривень) серед діючих банків.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Діамантбанк потрпив в антирейтинг найзбитковіших банків.

Коментарі
Додати коментар