До новин

«Антонов» не може забрати з Брокбізнесбанку 167 млн гривень

06 травня, 2015
Борги
«Антонов» не може забрати з Брокбізнесбанку 167 млн гривень

Вищий господарський суд України 14 квітня постановив, що державне підприємство «Антонов» не може забрати з Брокбізнесбанку близько 167 мільйонів гривень в обхід ліквідації банку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

Згідно з матеріалами справи, «Антонов» обслуговується в Брокбізнесбанку із 2010 року. У лютому 2014-го підприємство зіткнулося із проблемою щодо розпорядження власними грошима: «Антонов» намагався відправити $ 2,4 млн з рахунку в Брокбізнесбанку на свій же рахунок у «ВТБ Банку» для погашення кредиту. Для здійснення цієї операції «Антонов» направив Брокбізнесбанку офіційне доручення на перерахування коштів, банк спочатку здійснив операцію, але вже за тиждень повернув невідправлений переказ. Повторне доручення банк проігнорував.

Відтак у червні 2014 року держпідприємство звернулося до суду з вимогою зобов’язати банк розірвати угоду, закрити поточні рахунки підприємства й перевести залишки на цих рахунках на нові в ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України». Йшлося про 128,32 млн на гривневому рахунку, 7,72 млн на доларовому, також 22,27 млн в російських рублях, 141 тис. євро і 275 англійських фунтів стерлінгів, – тобто станом на сьогодні близько 167 млн гривень за курсом НБУ.

Однак наприкінці лютого, тобто після конфлікту з банком і до судового позову, в Брокбізнесбанку була запроваджена тимчасова адміністрація,  а за кілька днів після того, як «Антонов» звернувся до суду – НБУ розпорядився про ліквідацію фінустанови й Фонд гарантування вкладів фізосіб розпочав процедуру. В тому числі було складено перелік вимог кредиторів, в який включили «Антонова».

У суді держпідприємство наголошувало на тому, що банк повинен віддати вклади, оскільки не виконував вимоги «Антонова» ще до введення тимчасової адміністрації.

Однак суди усіх трьох інстанцій держпідприємству відмовили, оскільки задоволення вимог поза межами процедури ліквідації банку не узгоджується з положеннями Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» і порушить в цілому баланс інтересів інших кредиторів банку. Той факт, що банк порушив умови договору про обслуговування ДП до введення адміністрації не спростовує закріпленого законом порядку ліквідації та виплати заборгованостей.

Нагадаємо, до травня 2013 року основними власниками Брокбізнесбанку були брати Сергій і Олександр Буряки, однак потім банк був виставлений на продаж й основну частку акцій викупила група компаній «СЄПЕК» Сергія Курченка. При цьому колишні основні власники Брокбізнесбанку залишилися серед акціонерів банку. 28 лютого 2014 року НБУ визнав банк неплатоспроможним, банк передали тимчасовій адміністрації.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд зобов'язав «Лінію кіно» виплатити Брокбізнесбанку $4 млн боргу.

Коментарі
Додати коментар